SDP ja vihreät vaativat Sipilän Yle-sähköpostien julkaisua

Juha Sipilä

STT

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaatii, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) Yleisradiolle sähköpostilla lähettämä palaute julkaistaan. Suomen Kuvalehden mukaan Yle hyllytti Sipilän mahdollista esteellisyyttä koskevat Terrafame-jatkojutut sen jälkeen, kun pääministeri lähetti Ylen toimittajalle lähes 20 sähköpostia.

Rinne tarkoittaa Sipilän kirjoittamia sähköposteja, ei kansalaisilta tullutta palautetta, jota Sipilä myös välitti Ylelle.

Rinne on pyytänyt Sipilää selvittämään, millä tavalla hän on ollut yhteydessä Yleen ja onko pääministerillä ollut arvionsa mukaan vaikutusta Ylen toimintaan.

Rinteestä Sipilän iltapäivällä medialle antama selvitys ei antanut riittävää selvyyttä asiaan.

– Olen erityisen herkkä tässä asiassa, sillä kyse on pääministeristä ja pääministerin suhteesta verovaroilla rahoitettuun Yleisradioon.

Myös toisen oppositiopuolueen puheenjohtaja Ville Niinistö (vihr.) katsoo, että olisi tärkeää selvittää, minkälaista keskustelua pääministeri on lukuisissa sähköpostipalautteissaan käynyt.

– Pääministerin asemassa oleva henkilö ei voi millään tavalla vihjailla, että hän voisi ohjata median toimintaa, Niinistö sanoo.

Niinistön mielestä pääministeri on ottanut normaalin journalismin liian henkilökohtaisesti.

– Olisi tärkeää muistaa, että pääministeri asemassaan edustaa instituutiota.Ylen hallintoneuvostoa ei kutsuta koolle Hallituskumppani kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoo luottavansa edelleen Sipilään.

– Poliitikon pitää voida saada antaa medialle palautetta, ja median pitää pystyä sitä vastaanottamaan ja toimimaan kuitenkin riippumattomasti.

Hänestä ei ole mitään syytä epäillä, ettei Yleisradio olisi toiminut riippumattomasti journalistisista sisällöistä päättäessään.

Perussuomalaisten työ- ja oikeusministeri Jari Lindström ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho eivät kommentoineet asiaa.

Ylen hallintoneuvoston puheenjohtajan, kansanedustaja Kimmo Kivelän (ps.) mielestä Ylen on käytävä läpi toimintaansa Terrafame-uutisoinnissa toimituksen sisällä.

Hän ei vaadi lisäselvitystä pääministerin roolista uutisointiin, kuten hän aiemmin päivällä esitti Maaseudun Tulevaisuudelle. Kuultuaan Yleisradion vastaavaa päätoimittajaa Atte Jääskeläistä, hän tuli vakuuttuneeksi, ettei lisäselvitystä ainakaan toistaiseksi tarvita.

Ylen hallintoneuvostoa ei ole myöskään tarpeen kutsua koolle, Kivelä sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.