Joukko keskolaisia hermostui Sipilän Yle-toimiin - ammattiosasto valmistautuu lakkoon

Ammattiosasto puolustaa sananvapautta sekä lehdistön ja tiedotusvälineistön vapautta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) velloo Terrafame- ja Yle-kohuissa. Mikko Stig

Outi Laatikainen

Palvelualojen ammattiliitto PAMin keskolaisten ammattiosasto hermostui pääministeri Juha Sipilän (kesk.) väitetyistä painostustoimista Yleisradiota kohtaan. Ammattiosasto kertoo tiedotteessaan, että sen johtokunta päätti kokouksessaan keskiviikkona valmistautua poliittiseen lakkoon.

– Ammattiosaston johtokunta on päättänyt antaa tukensa Ylen työntekijöille ja puolustaa sananvapautta sekä lehdistön ja tiedotusvälineistön vapautta, tiedotteessa sanotaan.

Johtokunta on sitä mieltä, että sanan- ja lehdistönvapaus ovat demokraattisen yhteiskunnan ja oikeusvaltion kulmakiviä ja että ammattiyhdistysliike on "ensisijaisessa roolissa" sananvapauden ja perusoikeuksien puolustamisessa.

– Median suitsiminen epämieluisten asioiden esilletuonnista voi johtaa merkittäviin yhteiskunnallisiin ongelmiin, joissa poliitikot voivat kaikessa rauhassa ajaa täysin henkilökohtaista etuaan ilman, että kansalla on niistä edes mahdollisuutta saada tietoa.

Johtokunnan mukaan Ylen asema on haastava, sillä poliitikot voivat uhata muun muassa leikata sen rahoitusta.

– Siksi yleläisten voi olla vaikea puolustaa omaa riippumattomuuttaan ja he tarvitsevat kansalaisten joukkovoiman tuekseen.

Suomen Kuvalehti kertoi keskiviikkona, että Sipilä vaiensi viime viikolla Ylen Terrafame-uutisoinnin. Lehden mukaan Ylen johto hyllytti Sipilän mahdollista esteellisyyttä koskevat jatkojutut pääministerin läheteltyä viestejä yhdelle Ylen toimittajista. Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen kiistää, että pääministeri olisi vaikuttanut Ylen uutisointiin.

Sipilän Terrafame-kohu liittyy Katera Steel -yhtiöön, joka on saanut noin puolen miljoonan euron tilauksen Talvivaaran kaivosta pyörittävältä Terrafamelta. Sipilän lapsilleen kolme vuotta sitten siirtämä sijoitusyhtiö omistaa Katera Steelistä viisi prosenttia, ja Katera Steelin pääomistajat ovat Sipilän serkkuja ja enoja. Vajaa kolme viikkoa sitten hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti varata Terrafame Groupin lisäpääomitukseen sata miljoonaa euroa. Kuvio on herättänyt kysymyksen, onko Sipilä ollut jäävi käsittelemään Terrafameen liittyviä asioita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.