Isot mätkyt ja veronpalautukset jäävät pian historiaan

Veronpalautukset tulevat tiistaina suomalaisten tileille. Olli Herranen

Aulikki Elo

Isot mätkyt ja veronpalautukset ovat muutaman vuoden päästä historiaa. Muutos johtuu siitä, että vuoden 2019 alusta lukien verottaja pystyy entistä paremmin määrittelemään veroprosentin kohdalleen.

Siinä auttaa uusi kansallinen tulorekisteri. Se etenee valtiovarainministeriön ylijohtajan Markus Sovalan mukaan aikataulussa.

Pienemmät mätkyt ja palautukset ovat jatkossakin jännitettävänä, sillä verotuksessa tarvitaan palkansaajalta itseltään tietoa muun muassa tulonhankkimis- ja työmatkakuluista.

Tarve muutosverokorttien hakuunkin vähenee. Lisäksi verohallinnossa on suunnitteilla veroprosentin välittäminen työnantajille sähköisesti nykyistä laajemmin.  Silloin palkansaajan ei tavallisesti tarvitse toimittaa paperista verokorttia työnantajalleen.

Kansalaiselle on uutta sekin, että vuonna 2019 on helppo heti tarkistaa verkosta, onko työnantaja ilmoittanut palkat oikein muun muassa eläkeyhtiölle ja verottajalle.

– Tulorekisteriin siis kerätään yritysten, kuntien ja muiden työnantajien palkkahallinnossa olevaa tietoa, Sovala selvittää.

Vuonna 2020 tulorekisteriin tulevat mukaan myös maksetut eläkkeet ja erilaiset etuudet, kuten työttömyyskorvaukset ja toimeentulo- ja asumistuet.

Palkansaajaa kiusaava byrokratia kevenee.

Viranomaisille ei tarvitse enää toimittaa paperisia palkkakuitteja esimerkiksi asumislisää, vanhempainpäivärahoja, työttömyyskorvausta tai muita sosiaalitukia hakiessa, kun tiedot ovat valmiiksi yhdessä ja samassa rekisterissä.

Viranomaisten elämä taas helpottuu niin, että valtaosa etuuksista voidaan laskea tiedoilla, jotka saadaan suoraan tulorekisteristä.

– Esimerkiksi Kelan ei tarvitse peruspäätöksiä tehdessään kysyä mitään asiakkaan työnantajalta.

Sovalan mukaan verohallinto teki äskettäin hankintapäätökset ja tilaussopimukset, eikä kauan odotettu tulorekisterihanke pitkity.

Tulorekisterin käyttöliittymästä tulee yksinkertainen. Samoin kuin kansalainen nyt voi kirjautua Kanta-arkistoon katsomaan terveystietojaan ja lääkereseptejään, hän voi katsoa palkka- ja etuustietojaan verkosta.

Aiheesta lisää tiistain Savon Sanomissa

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut