Mikko Joensuu: Amen 2

Mikko Joensuun Amen-albumitrilogia käsittelee helluntalaisuudesta luopumista. Tero Ahonen

Arttu Seppänen

Arvio: 4/5 tähteä.

Uskonnolla ja pop-musiikilla ei ole ollut täysin ongelmaton suhde. Tietyissä uskontokunnissa seksuaalisesti latautunut pop on ollut demonisoinnin kohteena, kun taas pop-kentällä gospel on vahvasti marginalisoitu.

Pop-instituutio on tehnyt pesäeron gospeliin lähes täysin, ja monet artistit myös pidättäytyvät ottamasta julkisesti kantaa uskontoon.

Helluntalaisuus on yksi eniten keskustelua herättäviä protestanttisia suuntia. Mikko JoensuunAmen-albumitrilogia käsittelee juuri helluntalaisuudesta luopumista.

Kun Joensuu keväällä julkaisi Amen 1:n, se yllätti monet Joensuun vanhat fanit. Kiitellyn ja nyttemmin jo kuopatun Joensuu 1685 -yhtyeen laulaja-kitaristi tuli tunnetuksi 2000-luvun lopussa junnaavasta shoegazesta, mutta albumitrilogian avausosa Amen 1 oli pikemminkin amerikkalaisen countryn ja folkin asuun sovitettua balladivetoista gospelia.

Amen 2 miellyttänee Joensuun vanhoja faneja ykkösosaa enemmän, sillä sähkökitaravallit tekevät paluun Joensuun ilmaisuun. No One Knows kuulostaa jopa Jesus & Mary Chainin ja The War On Drugsin yhdistelmältä.

Viime keväänä Johanneksenkirkossa järjestetyn Amen 1 -levynjulkaisukonsertin yleisö on myös päässyt mukaan uudelle levylle, kun mantramaiseen toistoon perustuvan Sunshinen taustalla soi kirkossa äänitetyt yhteislauluosuudet. Tällaista kaikua ei studiotekniikalla saa aikaan.

Äänikuva on suorastaan horisontaalinen, sillä Joensuu ei annostele musiikkiinsa sävyjä pipettiä käyttäen; lähes 80-minuuttisella levyllä on vain kahdeksan kappaletta, joista pisin kestää 20 minuuttia.

Kohokohdaksi nousee koskettava ja kaunis What Have I Done, joka kuulostaa toistaiseksi trilogian puhdistavimmalta kappaleelta. Joensuun ilmaisussa on vastaanpanematonta rehellisyyttä – se on yhtä lailla voimaannuttavaa kuin myös uskossaan horjuvaa.

Sekä Amen 1 että Amen 2 toimivat myös täysin itsenäisinä teoksina, joskin molemmat tuntemalla Joensuun maalaama kokonaisuus hahmottuu paremmin. Kun tummempi ykkösosa painiskeli vielä enemmän epävarmuudessa, Amen 2 kulkee kohti lohtua, valoa ja vapautumista.

Ensimmäisen osan synkempi I’d Give You All vaihtuu kakkososassa konditionaalista imperfektiin: I Gave You All. Trilogia etenee lineaarisesti ja edellä mainittu 20-minuuttinen päätöskappale aloittaa matkan jo kohti jotain uutta.

Kolmannen osan musiikillinen linja jää täysin arvailujen varaan, mutta minuutteja kestävä ambient-matto päätöskappaleen lopussa saattaa antaa materiaalin kosmisuudesta jo vihiä. Viimeinen osa ilmestyy puolen vuoden kuluttua.

Amen 2 on vielä edeltäjäänsäkin parempi – kerrassaan poikkeuksellinen yhdistelmä indie rockia, gospelia, countrya ja folkia.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut