Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista

Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista. Gummerus 2016. 215 s.

”Ehrenström sanoi, että keisari haluaisi minut uudelleenrakennuskomitean arkkitehdiksi. Minä saisin rakentaa Helsingin. Sanoin palaavani Berliiniin. Sanoin luvanneeni tämän vaimolleni ja pienelle sairaalle lapselleni.”

Komitean johtaja J. A. Ehrenström sai taivuteltua arkkitehti Carl Ludvig Engelin toteuttamaan keisari Aleksanteri I:n käskyn.

Helsinki oli vaurioitunut pahasti vuoden 1808 suurpalossa. Seuraavana syksynä Suomi siirtyi virallisesti Haminan rauhassa Ruotsilta Venäjälle. Turku jäi tuijottamaan Tukholmaa, nuoren suuriruhtinaskunnan uudesta pääkaupungista oli tuleva pieni Pietari.

Runoilijana ja dramaturgina kunnostautuneen Jukka Viikilän (s. 1973) Akvarelleja Engelin kaupungista kattaa saksalaisen arkkitehdin kuvitteellisen yöpäiväkirjan vuosilta 1816–1840. Sinä aikana uusklassistinen Engel rakennutti Helsinkiä ja muuta Suomea.

Viikilä on muokannut samannimisestä kuunnelmasta (2012) kauniin romaanin, josta paistaa antoisan taustatyön ja toisen kirjoitusprosessin sisäistynyt valo. Tarkkakielinen teos tuntuu arvokkaalta kuin sveitsiläinen kello.

Millainen persoona yöpäiväkirjan Engel on?

Työteliäs. Pidättyvä. Virkamiesmäinen. Hivenen turhamainen. Engel nauttii musiikista ja puutarhastaan. Hän rakastaa sairastelevaa Emilie-tytärtään. Juopa Berliiniin kaipaavaan Charlotte-vaimoon jää ratkaisematta.

Ja millainen romaani Engelin mietteistä muodostuu?

Hallittu modernismin myöhäisperillinen, joka on ikävästi sanottuna kuivan nokonuuka, ja kivasti sanottuna näkemyksiltään keskitetty ja ilmaisultaan tiivis – taiteellista ydinvoimaa.

Jykevien rakennusten ja hauraan ihmiselämän ristipaine hioo kerronnallisesti yksioikoisesta (poikkeuksena unisaarna) tarinasta kirkkaan kokonaisuuden, jossa aine ja henki käyvät hiljaista taisteluaan korkeakulttuurin ajattomuudessa.

Kirjallisena treffiseurana Akvarelleja Engelin kaupungista ei vie mukanaan, mutta vakuuttaa olevansa aina tavoitettavissa.

Pekka Jäntti