John Steinbeck: Vihan hedelmät

John Steinbeck: Vihan hedelmät. Suom. Raimo Salminen. Tammi 2016. 629 s.

Amerikkalaisnobelisti John Steinbeckin romaani Vihan hedelmät pysyy ajankohtaisena niin kauan kuin ihminen sortaa toista – eli aina. Raimo Salmisen uusi suomennos kirjasta ilmestyy sopivasti Yhdysvaltojen uuden järjestyksen kynnyksellä.

Steinbeckin klassikossa eletään 1930-luvun Amerikan kurjuutta. Joadin pienviljelijäperhe karkotetaan Oklahoman vuokratilaltaan, kun maa ei tuota tarpeeksi omistajapankille. Käsityövoima väistyy, kun hirviötraktorit muokkaavat maat hetkessä.

Tuhansien perheiden tavoin Joadit pakkaavat omaisuutensa autonrotteloon ja lähtevät kohti unelmien hedelmätarhaa Kaliforniaan. Mutta vauraan länsirannikon asukkaille Oklahoman maajussit ovat okie-juntteja, joita maanomistajat riistävät peltotöihin orjuutta vastaaviin oloihin: ”(…) farmit antoivat ruokaa luotolla. Mies saattoi tehdä työtä ja saada ruokaa; ja kun työ oli tehty, hän saattoi huomata olevansa yhtiölle velkaa.”

Yhdysvaltain vaaleissa Trumpin kannatus oli Oklahomassa yli kaksinkertainen Clintoniin verrattuna. Epäluulo maan talouden ja politiikan eliittiä kohtaan vaikuttaa olevan kestävää sorttia.

Steinbeckin romaanissa Oklahoman viljelijöissä leimuaa syvä viha pankkien kasvotonta valtaa kohtaan. He haikailevat esiteolliseen aikaan, jolloin mies saattoi ruokkia perheensä maatilkullaan. Nykyisin oklahomalaiset uskovat Trumpiin, joka lupaa paluuta menneeseen onnelaan eli kivihiiliteollisuuden kulta-aikaan.

Rasismi on vain vaihtanut suuntaa. Steinbeckin kirjassa syrjinnän kohteena ovat köyhät siirtolaiset etelä- ja keskilännestä, nyt laittomat siirtolaiset Meksikosta tekevät likaisimmat ja raskaimmat hommat.

Riisto ja epäoikeudenmukaisuus ruokkivat vihaa ja katkeruutta ajasta toiseen. Steinbeckin julistus kuuluu yhä: ”Vihan hedelmät kasvavat ja kypsyvät ihmisten mielissä, ne kypsyvät korjattavaksi”.

Risto Löf

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut