Euroopan parhaan työpaikan johtaja: Kultainen sääntö ei toimi johtamisessa

Vincitin perustaja Mikko Kuitunen puhui tiistaina Savon ammatti- ja aikuisopiston järjestämässä seminaarissa Kuopiossa. Tapio Hartikainen

Marika Löf

Ohjelmistokehitysyhtiö Vincitin tavoite on, että työntekijä ja asiakas on aina huomenna tyytyväisempiä kuin tänään.

Vincit Oy:n perustajan ja johtajan Mikko Kuitusen, 36, mukaan juuri sen takia Vincit on valittu useana vuonna ykköseksi Suomen Great place to work -kilpailussa. Tänä vuonna yhtiö nimettiin myös Euroopan parhaaksi työpaikaksi pienten ja keskisuurten työpaikkojen listalla.

Kuitunen kyseenalaistaa johtamisessa perinteisen kultaisen säännön käyttämisen.

– Sääntö "kohtele muita kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan" ei toimi, koska toinen ei ole samanlainen kuin sinä. Johtamisessa säännön pitää olla: "Tee toiselle kuin hän haluaa itselleen tehtävän".

Vincitissa on kokeiltu johtamiseen tilaajalähtöistä mallia.

– Työntekijä päättää itse, mitä palveluita hän haluaa käyttää. Perinteisten uravalmentamisen ja kehityskeskustelujen lisäksi meillä on muita ihmisen hyvinvointiin liittyviä palveluita.

Kuitusen mukaan Vincitissä on koettu yllätyksiä sen suhteen, millaisia johtamispalveluja työntekijät tarvitsevat.

– Kehityskeskusteluja on tilattu hyvin vähän. Eniten on tilattu neuvontaa, miten pitäisi opetella ajanhallintaa, mitä kannattaisi syödä tai miten saada kaksivuotias lapsi nukkumaan yönsä.

Kuitusen mielestä on mahdotonta yrittää erottaa työ- ja perhe-elämää toisistaan.

– On vain yksi ihminen. Myös työn ulkopuoliset asiat vaikuttavat työhön. Jos kaksivuotias lapsi ei nuku, organisaatio voi tarjota lapselle unikoulun.

Erittäin matala hierarkia on yhdeksän vuotta vanhan yrityksen erikoisuus. Päätöksentekoa on hajautettu koko organisaatioon.

Yhtiön kasvuvauhti on kova. Viime vuonna palkattiin 50 uutta työntekijää, tänä vuonna samoin. Yhtiöllä on nyt noin 300 työntekijää. Pääpaikat ovat Tampereella ja Helsingissä. Pienet konttorit sijaitsevat Savonlinnassa sekä Kaliforniassa.

Kuitunen vieraili Savon ammatti- ja aikuisopiston järjestämässä johtamisseminaarissa Kuopiossa tiistaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut