Erin: Seliseli

Arvio: 3/5 tähteä.

Nylon Beatista alun perin tutuksi tulleen Erin Anttilan edellisestä Sä osaat! -albumista on vierähtänyt jo kolme vuotta. Sinä aikana laulajan elämä on muuttunut radikaalisti ja se kuuluu uudella Seliseli-levyllä.

Äidiksi tuleminen ja jo menneet tai vielä kulman takana odottavat ikäkriisit ovat saaneet Anttilan tekemään entistä henkilökohtaisemman kuuloista musiikkia.

Välillä tuntuu kuin kuuntelisi päiväkirjamerkintöjen pohjalta sävellettyjä ja sanoitettuja lauluja.

Laulaja ei toista kolmannella soolollaan hyväksihavaittua kaavaa, vaan folkahtavan popin tilalle on tullut Antti TuiskunEn kommentoi -hittilevynkin tuottaneen kuopiolaislähtöisen Jurek Reunamäen avustuksella moderneja konesoundeja.

Levyn lähtiessä soimaan saattaa ensin luulla äänessä olevan yhden lukuisista pelkällä etunimellään esiintyvistä parikymppisistä suomalaisista naisartisteista.

39-vuotias Anttila änkeää nuorison tontille kuitenkin onnistuneesti, sillä tämän päivän hittisoundien hyödyntäminen ei kuulosta lainkaan väkinäiseltä tai päälle liimatulta.

Anttila on soolourallaan säveltänyt ja sanoittanut itse lähes kaikki laulunsa, mutta tällä kertaa hän on pyytänyt apua tekstien viimeistelyssä viereisessä työhuoneessa hommia paiskivalta Maija Vilkkumaalta.

Tyyliltään Anttilan lyriikat eivät juuri eroa aiemmasta, mutta sydänsurut ja elämän ilot ja surut välittyvät Vilkkumaan avustuksella aiempaa paremmin.

Kappaleiden parhaimmistoon nousevat albumin aloittava nimikkobiisi, banjoja ja viuluja konebiittiin yhdistävä Gangsta ja hyvällä tavalla ärsyttävän tarttuva Muijalauma-renkutus, jolla vierailee rap-duo Sofa.

Muijalauma keikauttaa perinteisen räppiräksytyksen päälaelleen, uhoamalla positiivisen kautta. Sen makkaraa mutustavassa ja estoitta piereskelevässä naisporukassa on reipasta räväkkyyttä, jota levylle olisi kaivannut enemmänkin.

Seliseli-laulu tekee kerralla selväksi Anttilan kyllästyneen selittämään elämäänsä ja valintojaan. Saako nainen lapsia vasta lähestyessään keski-ikää tai jättääkö jälkikasvun hommaamatta kokonaan, ei kuulu pätkän vertaa asiasta jankuttaville sukulaisille tai ystäville.

Yhdeksän laulun sekaan on eksynyt muutama turhan keskinkertainen sävellys, mutta Seliseli on silti tuoreine äänimaailmoineen toimiva pop-levy, jonka tahdissa voi tanssia tai tuhertaa itkua.

Anttila haastaa sekä itsensä että vanhat faninsa tekemällä rohkeasti jotain uutta.

Aki Lehti

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut