Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Hannu Niklander: Kolmelta mantereelta

Hannu Niklander: Kolmelta mantereelta. Robustos 2016. 295 s.

Alankomaissa matkaava Hannu Niklander muistelee sukuaan. Hollantilainen merenkulkija Niklas van der Bucht oli saapunut Porvooseen 1500-luvulla. Tänään reissaajan repussa heilahtelevat kaukaiset lähtökohdat ja tuon tuosta omat kasvuvuodet.

Niklander vetää Euraasiaan, Afrikkaan ja Amerikkaan jakaantuvissa matkakertomuksissaan kulttuuri-, taide- ja yhteiskuntahistoriallisia yhteyksiä. Yhtä ominaisia ovat maiseman ja aistimusten synnyttämät miellejohtumat.

Nopein yksityiskohtahuomioin etenevällä kirjailijalla on norsunmuisti, reportterinsulka ja kirjojen tuntemusta. EU:n ytimestä Brysselistä toivuttuaan hän intoutuu pakinoimaan himomatkaaja Jules Vernestä.

Jos Verne pyrki kynällään pohjoisnavalle, Kuuhun tai maapallon keskipisteeseen ja sen ympäri, Niklander tähtää lähes viimeksi mainittuun. Verneltä hän kertookin sisäistäneensä lukuhalun lisäksi ajatuksen, jonka mukaan paikan henki on vähintään yhtä kiintoisa kuin ajan henki.

Düsseldorfin museossa Niklander tekee metkoja vertailuja neanderthalin- ja nykyihmisen välillä. Matkaajaa tuppaa yleensäkin naurattamaan maailmanmeno ja yksittäisten ihmisten toimet. Niiden hyväntahtoisia tarkkailupaikkoja ovat vaikkapa puistot, junat ja kahvilat.

Wienissä kiinnostaa kulttuurisuuruuksien rinnalla Helmut Leopold Seethaler, runojaan kaupungilla levittelevä lappulyyrikko.

Nykyilmiöt ja historia täydentyvät läpi kirjan huomioilla musiikista ja juuri kirjallisuudesta; kuten Armeniassa, jonka reaalihistoria puoleltaan kuuluun matkojen synkkiin sivuihin. Merkillisesti, kuten Niklander toteaa, kansan tuhoaminen on unohdettu muuallakin kuin Turkissa.

Kansanmurhapuistosta siirrytään Kiinan kautta Vietnamiin, jonka museoitu aihe on usein Amerikan sota. Béninin nähtävyyksiin kuuluu Amerikkaan vietyjen orjien rahtauspaikka. Kuubassa on Vallankumousmuseo, ja Yhdysvalloissa aina liputuspäivä. Edelliskirjastaan tuttuun tapaan Niklander tutkii maiden lippuja mietteliäänä.

Oivalliseksi länsikohteeksi osoittautuu siirtolaisuus. Junassa Pennsylvaniaan matka joutuu aiheeseen kuuluvan klassikon seurassa. Se on Hijoppi Rotilaisen Agitaattori Räyhäsuu.

Isosetä Ernst Selim Niklander perusti Winnipegin Mulvihilliin postitoimisto Kalevalan ja pakinoi Canadan Uutisiin. Hannu Niklander lähettää matkoilta postikortteja. Hänen mielestään ne ovat kulttuurihistoriaa.

Teppo Kulmala