Saimi Hoyerin johtama Hotelli Punkaharju ajautunut maksuvaikeuksiin

Saimi Hoyer vakuuttaa, että yritys maksaa velkansa pois. Lari Lievonen

Kia Kilpeläinen

Viime kesänä toimintansa aloittanut, Saimi Hoyerin johtama Hotelli Punkaharju on jo ajautunut maksuvaikeuksiin. Kaupparekisterin tietojen mukaan Punkaharjun Luontomatkailu Oy:llä on avoimia maksuviiveitä 17 210 euron edestä. Maksuviiveiden kesto on tällä hetkellä noin kolmesta neljään kuukautta. Velkojan toimiala on sisustussuunnittelu.

Lisäksi Hotelli Punkaharjun uudistustöiden urakoitsijana toimineen yrityksen edustaja kertoo Savon Sanomille laittaneensa muutama viikko sitten perintään hieman yli 15 000 euron suuruisen saatavan. Lasku koski tehtyä urakkaa. Yrittäjän mukaan Punkaharjun Luontomatkailu Oy ei ole maksanut laskua, vaikka maksuaikaa on annettu koko ajan lisää. Yrittäjän mukaan muilla firmoilla on Punkaharjun Luontomatkailu Oy:ltä saatavia ainakin useiden kymmenien tuhansien eurojen edestä.

Savon Sanomat soitti myös muutamaan muuhun yritykseen, joilla on lehden saamien tietojen mukaan saatavia Punkaharjun Luontomatkailulta. Yritysten edustajista kolme sanoi, ettei halua tässä vaiheessa kommentoida asiaa. Yksi kertoi, ettei "suuria" maksuvaikeuksia ole ollut.

Punkaharjun Luontomatkailulle on myönnetty merkittäviä summia julkista rahaa. Etelä-Savon ely-keskuksesta saatujen tietojen mukaan yritykselle on myönnetty Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020:sta tukea yhteensä 708 302 euroa, josta on marraskuun 9. päivään mennessä maksettu 466 157,92 euroa.

Lisäksi yritykselle on myönnetty Euroopan aluekehitysrahastosta 62 120 euroa. Tätä tukea ei kuitenkaan ole maksettu vielä euroakaan. Etelä-Savon ely-keskuksen yritysasiantuntija Jarkko Rautio sanoo, ettei hän voi kommentoida asiaa yksittäisen yrityksen osalta sitä. Hän suostuu kommentoimaan kuitenkin yleisimpiä syitä sille, miksi jo myönnettyä tukea ei makseta.

– Tuet maksetaan toteutuneiden kustannusten mukaisesti. Yrityksen pitää siis ensin maksaa laskut. Syy sille, miksi myönnettyä rahoitusta ei ole maksettu, voi olla myös se, jos maksatuksessa on kustannuksia, joita ei ole ollut päätöksessä. Harvinaisemmissa tapauksissa maksatus voidaan myös keskeyttää, jos yrityksellä ei ole kannattavan toiminnan edellytyksiä, eli jos se on esimerkiksi haettu konkurssiin.

Hotellinjohtaja ja Punkaharjun Luontomatkailu Oy:n hallituksen jäsen Saimi Hoyer vakuuttaa, että velat tullaan hoitamaan. Hän kertoo, että tällä hetkellä järjestetään lisää pääomaa.

– Tulos kesältä oli erinomainen. Meillä oli erittäin hyvä myynti. Tulosta rasittavat tietysti suuret investoinnit, jotka tehtiin kulttuurihistorialliseen rakennukseen, jotta se saatiin laitettua kuntoon.

Hoyer myöntää, että kuten vanhojen rakennusten kunnostamisessa yleensä, remontissa tuli vastaan yllätyksiä. Hän ei kuitenkaan halunnut kertoa remontin tarkkoja kustannuksia. Hoyerin mukaan elyn investointitukia on maksettu yritykselle tehtyjen maksatushakemusten mukaan. – Seuraavaan tukimaksatushakemukseen kootaan kaikki elyn päätöksessä hyväksytyt kustannukset. Vaikka pääosa kustannuksista on toteutunut, pieniä eriä on syntynyt vielä loppukesän aikana, ja ne kaikki on koottava yhteen maksatushakemukseen. Investointiavustusta on tulossa tämän maksatuksen kautta noin 130 000.

Hoyerin mukaan yhtiöllä on myös kaksivuotinen kehittämishanke, jonka ensimmäinen vaihe on toteutettu kesän aikana. Hankkeen arvo on 125 000 euroa, josta avustuksen osuus on 50 prosenttia.

Hotelli Punkaharju etsii myös uutta toimitusjohtajaa. Saimi Hoyerin mukaan päätös toimitusjohtajan vaihtamisesta tehtiin edellisen toimitusjohtajan, Janne Leinosen, kanssa yhteistuumin.

– Yhteistuumin katsoimme, että tänne pitää saada piinkova uusi toimitusjohtaja, jolla on paljon kehitysideoita hotelli- ja ravintolapuolelta.

Leinonen itse kertoo lähtönsä syyksi "uudet suunnitelmat", joista hän ei tässä vaiheessa halunnut kertoa enempää.

Hoyerin mukaan toimitusjohtajan pestiin on jo tullut monta hakemusta, vaikka paikka ei ole ollut vielä edes julkisesti haettavana.

Punkaharjun Valtionhotelli siirtyi uuteen omistukseen tammikuussa, kun eläkeyhtiö Elo myi kokonaisuuden Saimi ja Thomas Hoyerin sekä Janne Leinosen omistamalle Punkaharjun Luontomatkailu Oy:lle.

Remontin jälkeen kesäkuussa Hotelli Punkaharju -nimellä avattu paikka sai paljon julkisuutta useissa valtakunnallisissa medioissa.

Hotellinjohtaja Saimi Hoyer on tullut tunnetuksi huippumallina. Nykyisin hänet tunnetaan myös tv-kasvona ja kirjoittajana.

Hotelli Punkaharju sijaitsee noin parinkymmenen kilometrin päässä Savonlinnan keskustasta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut