Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkki pidätti "kurdien Obaman"

Turkissa hallinnon koville otteille kesän vallankaappausyrityksen jälkeen ei näy loppua. Perjantaina viranomaiset iskivät maan kolmanneksi suurimman puolueen HDP:n kimppuun pidättämällä toistakymmentä sen kansanedustajaa.

Diyarbakirissa Turkin kurdialueella räjähti pian pidätysten jälkeen pommi, joka surmasi ainakin kahdeksan ihmistä ja haavoitti sataa. Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen useissa kaupungeissa, ja myös pääsyä sosiaaliseen mediaan rajoitettiin.

– Tämä on synkkä päivä, ei vain meille vaan koko Turkille ja alueelle, koska tämä merkitsee demokratian loppua Turkissa, kurdimyönteisyydestä tunnettu HDP kommentoi lausunnossaan.

Pidätettyjen joukossa ovat HDP:n molemmat johtajat Selahattin Demirtas ja Figen Yüksekdag. Laajalti suosittu Demirtas on tunnettu kannattajiensa parissa "kurdien Obamana".

Ulkomailla tietoon pidätyksistä reagoitiin jyrkästi ja esimerkiksi Saksassa Turkin suurlähettiläs kutsuttiin puhutteluun. EU:n ulkoministeri Federica Mogherini viestitti unionin olevan erittäin huolissaan Turkin tilanteesta. Hänen mukaansa EU-lähettiläät on kutsuttu kokoukseen Ankaraan.

– Yüksekdag ja Demirtas ovat demokraattisesti valittuja johtajia sekä luotettuja keskustelukumppaneitamme, Mogherini viestitti.Epäilynä yhteydet terroristeihin Perjantain vastaisena yönä pidätettyjä oppositiojohtajia epäillään mediatietojen mukaan muun muassa kurdien PKK-järjestön propagandan levittämisestä ja väkivaltaan yllyttämisestä. Turkin hallitus pisti PKK:n tiliin myös Diyarbakirin pommi-iskun, joka oli ilmeisesti suunnattu poliiseja vastaan.

Pääministeri Binali Yildirimin mukaan PKK oli jälleen näyttänyt "pahan kasvonsa".

Myös EU on luokitellut PKK:n terroristijärjestöksi, mutta korostanut, että taistelussa sitä vastaan on noudatettava demokratian periaatteita.

Turkin hallitus on syyttänyt HDP:tä jatkuvasti yhteistyöstä PKK:n kanssa, minkä puolue on yhtä johdonmukaisesti kiistänyt.