Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korkein oikeus hylkäsi Anneli Auerin hakemuksen tuomion purkamisesta

Anneli Auerin hovioikeudesta saama seksuaalirikostuomio pysyy voimassa. Korkein oikeus (KKO) päätyi keskiviikkona hylkäämään Auerin hakemuksen tuomion purkamisesta. Päätös oli yksimielinen, kertoi esittelijä Tiina-Liisa Autio.

Turun hovioikeus tuomitsi Auerin kesällä 2013 muun muassa lapsiin kohdistuneista törkeistä seksuaalirikoksista 7,5 vuoden vankeuteen. Auer on jo istunut tuomion.

Purkuhakemuksessaan Auer vetosi muun muassa uuteen lääkärinlausuntoon ja kahteen uuteen asiantuntijalausuntoon. Jälkimmäisissä oli kyse esimerkiksi uhrien kertomusten uskottavuuden arvioinnista.

KKO katsoo, ettei Auerin hakemuksen tueksi esitetty sellaisia uusia seikkoja tai todisteita, jotka oikeudenkäynnissä todennäköisesti olisivat johtaneet syytteiden hylkäämiseen. Hakemuksessa ei myöskään vedottu sellaiseen selvitykseen, jonka esittäminen olisi todennäköisesti johtanut lievempään rangaistukseen.

KKO:n mukaan oikeudenkäynti sekä käräjillä että hovissa on perustunut laajaan aineistoon ja ollut perusteellinen. Tuomioissa on myös otettu huolellisesti kantaa uhrien kertomusten arviointiasiaan.

Auer vetosi purkuhakemuksessaan myös Vaasan hovioikeuden vapauttavaan tuomioon Ulvilan murhajutussa. KKO toteaa, että tuomio koski eri tekoa ja eri tapahtuma-aikaa eikä tuomiota voida pitää uutena selvityksenä, jonka perusteella seksuaalirikostuomio voitaisiin purkaa.

Purkuhakemuksen hylkäämisestä uutisoi aiemmin aamupäivällä Yle.

 

 

Auer on mediatietojen mukaan vuoden 2014 loppupuolella valittanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen (EIT) kohtelustaan seksuaalirikosasian oikeuskäsittelyssä Turun hovioikeudessa. EIT kuitenkin päätti olla tutkimatta valitusta.

Auerin seksuaalirikostuomio hovioikeudesta tuli lainvoimaiseksi kesällä 2014, kun KKO hylkäsi sitä koskeneen Auerin valituslupahakemuksen. Purkuhakemuksessa kyse oli ylimääräisestä muutoksenhausta.

Oikeusneuvos Päivi Hirvelä korkeimmasta oikeudesta kertoo, että valitus EIT:hen on tehtävä puolen vuoden kuluessa alkuperäisen tuomion lainvoimaiseksi tulosta.

– Määräaikaa sinne valittamisesta ei lasketa mistään ylimääräisen muutoksenhaun määräpäivästä, mistä nyt oli kysymys, vaan se lasketaan alkuperäisen tuomion lainvoimaiseksi tulosta – tämä kuusi kuukautta.

Hirvelä on EIT:n entinen tuomari. Hän oli KKO:ssa yhtenä kolmesta oikeusneuvoksesta päättämässä Auerin purkuhakemuksen kohtalosta.

Anneli Auer kertoo STT:lle lähettämässään sähköpostissa, että laittaa asianajajansa kanssa KKO:n tämänpäiväisestä päätöksestä tiedotteen myöhemmin, viimeistään illalla.