Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Analyysi: Keskusta voi vain katsoa sivusta Nuorisosäätiön miesten touhuja

Jälkikäteen arvioituna puolue teki virheen, kun katkaisi siteensä säätiöön.

Keskustan johtotasolla on tehty virheitä, joiden hedelmistä keskustataustaiset Perttu Nousiainen ja Aki Haaro pääsivät nauttimaan.

Mielikuvien kannalta merkittävin virhe on yllättäen ollut napanuoran katkaiseminen Nuorisosäätiöön, jonka ensisijaisena tehtävänä on ollut tukea nuorten aikuisten itsenäistymistä tarjoamalla kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

On selvää, miksi keskusta on halunnut pysyä säätiöstä mahdollisimman kaukana sekä Mari Kiviniemen että Juha Sipilän puheenjohtaja-aikana. Nuorisosäätiön jakamien vaalirahojen ja keskustapoliitikkojen yhteys johti muutama vuosi sitten useisiin rikostuomioihin. Esimerkiksi keskustan eduskuntaryhmää nyt johtava Antti Kaikkonen sai ehdollista vankeutta luottamusaseman väärinkäytöstä säätiön hallituksen puheenjohtajana ja Aki Haaro sakkoja luottamusaseman väärinkäytöstä hallituksen jäsenenä.

Haaro siirtyikin kauas puoluetoimistosta vuonna 2010 – Nuorisosäätiön asiamieheksi.

– Se on itsenäinen säätiö eikä ole sinänsä keskustan ohjailtavissa millään tavalla, Kaikkonen kommentoi elokuussa, kun Yle nosti esiin säätiön riskisijoitukset ja siirtymisen kovan rahan asuntojen rakennuttajaksi.

Säätiö oli taas maanantaina valokeilassa, kun YlenMOT kävi läpi Iisalmen Runnilla sijaitsevan kylpylähotellin omistajavaihdoksia.

Pari vuotta kylpylää pyörittäneet Nousiainen ja Haaro pääsivät velkaisesta kylpylästä irti liikemies Arto Merisalon avulla viime vuonna. Välivaiheen kautta Runnin pääomistajaksi löytyivät kansanedustaja Eero Lehti ja Tarjoustalo-ketjun perustaja Kari Hautanen.

He ja Runnille miljoonaremonttia tehneen SSR-konsernin omistaja Mika Wilenius kytkeytyvät toisiinsa rakennushankkeissa ja tonttikaupoissa myös muualla Suomessa. Usein mukana on Nuorisosäätiö, jonka hallitusta Nousiainen johtaa.

Ylen mukaan Nuorisosäätiö on järjestänyt kiinteistö- ja tonttikaupoilla miljoonavoittoja yhtiöille, joiden kanssa säätiön johtajilla on ollut omia liiketoimia.

– Tunnen uuden säätiölain tarkasti. Se on hyvin ankara monien asioiden suhteen ja olemme kurssittaneet itsemme, jotta tuntisimme lain. Ajatus siitä, että olisimme saaneet jonkinlaista hyötyä säätiön toimista, on täysin absurdi, Nousiainen kommentoi yhteyksiä Ylelle viime viikolla.

Vähintään yhtä absurdi ajatus on se, että Nousiainen ei pyri hyötymään itse mitenkään miljoonien arvonnousuja muille tuottavilla kuvioilla.

MOT-ohjelma osoitti, että erikoisia olivat kuviot silloinkin, kun Nousiainen ja Haaro ostivat kylpylän ja järvenpääläisen ravintolan keskustataustaiselta Lomayhtymältä. Kaksi olennaista kysymystä jäi silti vaille vastausta: kuka on kuitannut Runnilla Nousiaisen kaudella syntyneet miljoonaluokan tappiot ja miksi?

Härskiä ja ongelmallista pienen piirin pyörimistä on havaittavissa vuosien ajalta, mutta vasta myöhemmin selviää, onko lakia rikottu. Patentti- ja rekisterihallitus ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara selvittävät parhaillaan Nuorisosäätiön toimintaa.

Säätiölain hengen mukaiselta Nousiaisen ja Haaron toiminta ei vaikuta, mikä osoittaa, että Nuorisosäätiön ja keskustan side todella katkesi. Keskustassa kun tiedetään, että politiikassa pätee yhä UrhoKekkosen viisaus: "Niin on, jos siltä näyttää". Puolue ottaakin osuman mielikuvataisteluissa joka kerta, kun uutisissa mainitaan keskustataustainen Nuorisosäätiö.

 

Korjattu 2.11. klo 13.56: poistettu viittaus Raha-automaattiyhdistykseen.