Ruotsalaiset etsivät 12 miljoonalla eurolla kuparia Savo-Karjalassa

Ruotsalainen metallialan yritys Boliden panostaa tänä ja ensi vuonna yhteensä yli 12 miljoonaa euroa kuparimalmien etsintään Koillis-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Boliden Kylylahden liiketoiminnan kehitysjohtaja Jarmo Vesanto kertoo, että kuparimalmeja etsitään Outokummussa, Polvijärvellä ja Kaavilla.

– Tänä vuonna kairataan noin 40 kilometriä budjetin ollessa yli kuusi miljoonaa euroa. Ensi vuonna malminetsintätyö jatkuu kutakuinkin samalla volyymilla, hän selvittää.

Boliden konsernin liiketoiminnassa kupari, sinkki ja nikkeli ovat tärkeimmät metallit. Malminetsintä, kaivostoiminta ja sulattotoiminta keskittyvät niihin.

Bolidenin tuotantolaitokset sijaitsevat Ruotsissa, Suomessa, Norjassa ja Irlannissa. Boliden omistaa Povijärvellä Kylylahden kaivoksen ja Kaavin Luikonlahdella rikastamon. Kupari-kulta- ja sinkkirikasteet viedään Harjavallan ja Kokkolan sulatoille.

Tukes eli Turvallisuus- ja kemikaalivirasto hyväksyi lokakuun alkupuolella Bolidenin uuden malminetsintäalueen Kaavilla. Boliden uskoo, että alueella on kuparia, nikkeliä, kobolttia, sinkkiä ja kultaa. Malminetsintälupa-alue sijoittuu Bolidenin Luikonlahden kaivospiirialueen pohjois- ja eteläpuolisille alueille. Alueen nimi on Luikko ja sen pinta-ala on 433 hehtaaria.

– Maastotöitä aloitellaan ensi kesänä. Syväkairausohjelman toteutuksesta ei ole vielä päätöstä ja toteutukseen vaikuttavat varhaisemman vaiheen selvityksistä saadut tulokset, Vesanto sanoo.

– Tutkimukset alkavat toimistotyönä, jossa käydään läpi vanha malminetsintäaineisto minkä pohjalta tehdään suunnitelmat maastotöille, kuten moreeninäytteenotto, geofysiikan mittaukset ja myöhemmin syväkairaus, hän toteaa.

Luikonlahti muistuttaa malmityypiltään Outokummun entisiä kaivoksia: Kerettiä ja Vuonosta sekä nykyistä Kylylahtea. Luikonlahdella on Vesannon mukaan mahdollisuuksia pääkohteeksi, jos alkuvaiheessa löytyy riittävästi merkkejä malmin olemassaolosta.

Lupa-alueella sijaitsee osa Tirrosvuoren vanhojen metsien suojelualueesta sekä Kiimavaaran suot -nimisen soidensuojeluohjelma-alueeseen kuuluvan alueen osa. Lupa-alueella tai sen välittömässä läheisyydessä ei sijaitse muita suojelualueita tai verkostoon Natura-2000 kuuluvia alueita.

Metsähallitus totesi lausunnossaan Bolidenin lupahakemukseen, että ennen tutkimuksia se haluaa varmistaa tutkimussuunnitelmasta, että mahdolliset arvokkaat luonto- ja kulttuuriarvot säilyvät mahdollisimman hyvin.

Kaavin kunnan ympäristösihteerin viransijainen Liina Lindberg kertoo, että päätöksen valitusaika päättyy 7. marraskuuta.

Kunnanjohtaja Ari Sopanen toivoo Bolidenin toiminnan jatkuvan suunnitellusti.

Lue lisää aiheesta

Mainos: K-Supermarket Portti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut