Tänään vietetään naisten palkkapäivää: naiset työskentelevät loppuvuoden "palkatta"

STTK:n mukaan vuosipalkaksi muutettuna naisten palkat on nyt maksettu.

Maanantaina 31. lokakuuta vietetään jälleen naisten palkkapäivää. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n mukaan vuosipalkaksi muutettuna naisten palkat on nyt maksettu ja loppuvuoden he työskentelevät ”palkatta”. Kampanjapäivällä halutaan kiinnittää huomiota sukupuolten väliseen palkkaeroon. Naisten palkkapäivä määräytyy Tilastokeskuksen toisen vuosineljänneksen ansiotasoindeksin perusteella.

STTK:n mukaan naisten ja miesten välinen palkkaero on kääntynyt kasvuun. Naisten palkka on Suomessa nyt keskimäärin 83,3 prosenttia miesten palkasta, kun taas viime vuonna osuus oli 83,4 prosenttia.

– Palkkaero on suomalaisen työelämän häpeäpilkku, mutta luonnonlaki se ei ole. Palkkaeroja voidaan tehokkaasti kaventaa esimerkiksi oikeudenmukaisella palkka- ja sopimuspolitiikalla, työn vaativuuteen perustuvilla palkkausjärjestelmillä, tasa-arvosuunnitelmilla ja palkkakartoituksilla, tukemalla naisten uratavoitteita sekä yhteen sovittamalla työ ja perhe-elämä nykyistä joustavammaksi, sanoo STTK:n tasa-arvoasioista vastaava lakimies Anja Lahermaa.

Väite siitä, että naisen euro on vähän yli 80 senttiä, tarttuu muistiin helposti. Kritisoijat sanovat, että kyse on suurelta osin siitä, että työmarkkinat ovat jakautuneet sukupuolen mukaan. Naisia työskentelee paljon matalapalkka-aloilla, mikä tietenkin näkyy ansioissa.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja Mika Maliranta viittaa Talouselämässä Tilastokeskuksessa tehtyihin laskelmiin. Niiden mukaan naisen euro on säännöllisten kuukausiansioiden perusteella mitattuna 94 senttiä, kun tehtävät otetaan huomioon ammattinimiketasolla. Kun verrataan miehiä ja naisia samalla ammattinimikkeellä ja samassa yrityksessä, ero kutistuu edelleen ja naisen euroksi tulee 97 senttiä.

STTK:n lanseeraamaa naisten palkkapäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011.

Lähde: Talouselämä

 

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut