Sote-ministeri käänsi takkinsa: Kyllä kilpailuttamiselle

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (ps.) mukaan perussuomalaiset kannattaa sote-palvelujen avaamista kilpailulle.

– Tästä asiasta ei saada tappelua aikaiseksi, Mattila sanoo muihin hallituspuolueisiin viitaten.

Mattila sanoo Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa kannattavansa virkamiesten lokakuussa esittelemää valinnanvapausmallia. Sen mukaan julkisia sote-palveluja avattaisiin kilpailulle kahdessa vaiheessa.

Tarkemmat linjaukset ovat vielä tekemättä. Mattila uskoo kuitenkin, että kun hallinnosta tehdään riittävän avointa, voidaan torjua ”kermankuorinta” eli se, että yksityiset terveysyritykset poimisivat päältä ne palvelut, joissa on paras kate, ja julkinen puoli kantaisi raskaimman taakan.

– Hyväksyn valinnanvapauden, kunhan pidetään kiinni pk-yritysten ja kotimaisten yritysten pääsystä palvelujen tuottajiksi. Sellaisilla alueilla, joilla kilpailua ei synny, julkinen puoli on perälauta, Mattila linjaa.

Vielä ennen kevään 2015 eduskuntavaaleja perussuomalaisilla oli toinen ääni kellossa. Mattila oli Ylen vaalikonevastauksessaan sitä mieltä, että ”terveys- ja sosiaalipalvelut on tuotettava ensisijaisesti julkisina palveluina". Kanta oli linjassa perussuomalaisten silloisen vaaliohjelman kanssa.

Nyt Mattila johtaa hanketta, jossa julkista terveydenhuoltoa yhtiöitetään ja laitetaan kilpailemaan yksityisten terveystalojen kanssa.

– Eihän puolueohjelma ole sama kuin hallitusohjelma. Hallituksessa tehdään kompromisseja, Mattila sanoo takinkäännössyytöksistä.

Mattila myöntää, että perussuomalaisten kädenjälki ei ole juuri näkynyt hallituksen sote-linjauksissa.

– On totta, että perussuomalaisilla ei ole näkyvää roolia sote-mallin esittämisessä. Entä sitten? On muita meille tärkeitä kysymyksiä. Perussuomalaiset on halunnut korostaa maahanmuuttopolitiikkaa – en ole nähnyt keskustan profiloituvan siinä, Mattila sanoo.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Skanska Talonrakennus Oy

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut