Tausta: Rikostutkijan erikoiset toimet löytyvät kuiteista ja viesteistä

Asiakirjoista selviää muun muassa, että KRP:n esimies odotti tunteja, kun rikostutkija tarjoili ruokaa ja juomia epäillylle baarissa. Lopulta epäilty saatiin kuulusteluun KRP:iin illalla. Trond H. Trosdahl/Lehtikuva

Asta Tenhunen

Keskusrikospoliisin rikostutkija sai tehtäväkseen kuulustella helsinkiläisnaista epäiltyinä törkeistä huumausainerikoksista. Nainen sai myöhemmin syytteet siitä, että häntä epäillään Jari Aarnion rikoskumppaniksi hasiskaupoissa.

Kuulustelut alkoivat keväällä 2014. Ensimmäisinä kuukausina naiselle ei annettu KRP:stä isoja etuuksia muuten kuin hänelle esitettiin kuulusteluissa vaihtoehto, että hänen asemansa vastaisi lähinnä poliisin tietolähdettä ja todistajaa.

Kun syyttäjät pyysivät KRP:ltä lisätutkintaa naisen rikosepäilyistä kesällä, kuulustelija alkoi antaa naiselle käteistä rahaa, puhelimia ja muita etuuksia.

Heti lisätutkintapyynnön ensimmäisenä kuulustelupäivänä nainen sai palkkioksi 240 euroa ja seuraavaksi päiväksi lounaan.

Välillä rahaa ei tippunut bussirahoja tai 50 euron seteliä lukuun ottamatta.

Seuraavan syyttäjien lisätutkintapyynnön kuulustelujen päätteeksi nainen sai lounaan, 300 euroa käteistä rahaa ja 399 euron iPhonen, vaikka hän oli saanut jo aiemmin KRP:ltä käytetyn, hyvän kännykän yhteydenpitopuhelimeksi.

Nainen laittoi iPhonen pian eteenpäin.

Seuraavan kuukauden kuulustelupäivänä nainen sai 200 euroa.

Nainen tapasi rikostutkijan lisäksi myös rikostutkijan esimiehen tämän autossa. Tekstiviesteistä ilmenee, että nainen tiesi esimiehen nimeltä jo entuudestaan samoin kuin muutaman rikostutkijan työkaverin.

Syksyllä ennen muiden poliisien rikosepäilyihin liittyviä kuulusteluja nainen sai ruokatarjoilut ja alkoholijuomia juuri ennen kuulustelua niin, että oli liikuttuneessa mielentilassa ja itkeskeli kuulustelun alussa.

Rikostutkijan esimies oli sopinut ennalta kuulustelijan kanssa, että nainen tulee etsiä ja saada kuulusteltavaksi. Esimies odotti koko ajan Vantaalla KRP:n päärakennuksessa, kun rikostutkija tarjoili viskidrinkkejä naiselle ravintolassa Helsingin Kalliossa.

Lopulta nainen saatiin autolla Kalliosta Vantaalle.

Myöhemmin käräjäoikeus päätti, että kuulusteluja voidaan käyttää oikeudenkäynnissä, koska naisen avustaja, asianajaja, oli hyväksynyt asian ja nainen itsekin kuitannut kuulustelupöytäkirjan.

Kun nainen näytti kuulustelijalle ja tämän työkaverille hasistynnyrijuttuun liittyviä huumeiden kätköpaikkoja seuraavina päivinä, häntä käytettiin ostoksilla Bauhausissa.

Lisäksi naiselle ostettiin jo kolmas puhelin, 209 euron Samsung, ja annettiin 240 euroa käteistä rahaa.

Rikostutkija tarjosi naiselle kertomansa mukaan ehkä 5-10 lounasta tai illallista, joista osaan kuului alkoholijuomia. Naisen mukaan tarjoilukertoja oli kymmeniä.

Ainakin osalla kerroista paikalla oli myös rikostutkijan työkaveri.

Rikostutkija järjesti naiselle myös todistajansuojeluohjelmaa, vaikka nainen ei halunnut siihen, eikä hän ollut todistaja, vaan yksi vyyhdin pääepäillyistä.

Kun nainen tekstiviestillä ilmoitti joutuneensa pahoinpidellyksi, siihen KRP:n tutkija ei sen sijaan reagoinut.

Syytteet saatuaan ja oikeudenkäyntiä odotellessaan nainen arvosteli rikostutkijaa ja ilmoitti muutamaan kertaan, että heidän välinsä menevät poikki tai että hän tulee jatkossa kuulusteluihin vain hakemalla.

Rikostutkija osti naiselle ruokakassilliset, jotka käytännössä sisälsivät myös esimerkiksi tupakkaa ja kodin tarvikkeita.

Rikostutkija laskutti ruokakasseista vajaa 300 euroa vasta puoli vuotta myöhemmin KRP:ltä puhelinlaskun yhteydessä.

Rikostutkija keräsi myös muiden maksujen kuitit talteen eli hänellä oli kirjattuna valmiiksi ylös kaikki käteisen rahan annotkin.

Puhumisen loppumisella uhannut nainen sai myös 400 euron skootterin, akun, renkaat sekä alkoholijuoma- ja tupakkatuliaisia rikostutkijan risteilyltä.

Kun oikeudenkäynnin aikana rikostutkija kutsuttiin todistamistarkoituksessa kuultavaksi naiseen kohdistuvista toimista, rikostutkija antoi naiselle 900-1000 euroa käteistä rahaa.

Rikostutkijalla ja naisella oli puhetta, että summa voisi lopulta olla jopa 1500 euroa.

Nainen kirjoittaa rahan antoon vastaukseksi sähköpostilla: "meidän tekemisten vuoksi sua ei tulla kutsumaan mihinkään todistajaksi. Enkä milloinkaan lähde siihen leikkiin mukaan, että sinua alettaisiin syyttelemään siksi, että Aarniota syytetään vastaavista asioista."

Kun nainen tuosta lupauksestaan huolimatta kertoi miehen toimista käräjäoikeudessa, asiasta nousi julkinen kohu ja KRP teki asiassa selvityksen.

Rikostutkijan työkaveri, joka oli myös todistaja naisen tapaamisille, purki miehen puhelimesta viestejä tutkintaa varten.

Loppututkinta tehtiin eri poliisiyksikössä.

Kuulusteluissa rikostutkija kertoi toimineensa hyväsydämisyyttään, koska nainen pyysi rahaa ja hänellä ei ollut lähiverkostoa auttamassa.

Aineistossa olevista sähköposteista kävi kuitenkin ilmi, että nainen hoiti itse uusimmat vuokrarästinsä ja hänellä oli esimerkiksi veli ja erittäin rikas ystävä apuna.

Nainen itse kertoi kuulusteluissa, ettei ymmärrä, miksi poliisi työnsi hänelle rahaa, vaikka hän ei pyytänyt sitä.

Naista ei kutsuttu todistamistarkoituksessa oikeuteen, vaan virkarikosoikeudenkäynnissä kuultiin vain rikostutkijaa itseään.

Kaikkiaan miehen todettiin antaneen naiselle etuuksia ainakin 3000-6000 euron edestä. Tarkkaa summaa ei ole laskettu vieläkään eikä julki ole kerrottu, mitä KRP ehti kaikkiaan maksaa miehelle takaisin kuitteja vastaan.

Syyttäjän mukaan asiassa ei ollut mitään aihetta enempiin ihmettelyihin, vaan poliisi oli vain niin hyvä ihminen:

- Hänen tekojensa motiivi on jalo ja hän saa tästä julkisuudesta siipeensä muutenkin.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut