Näistä syistä ihmiset tarttuvat self-help-kirjoihin

Self-help-kirjallisuuteen ei tartuta vain vaikeissa elämäntilanteissa, vaan monet lukevat oppaita ymmärtääkseen itseään ja muita ihmisiä paremmin. Alex Malmberg

Auli Terävä

Avioero, sairaus tai vaikka työpaikan menetys ovat elämän kriisitilanteita, joissa ihminen pyrkii hakemaan turvaa.

Joku tarttuu kaljaan, joku juoksukenkiin, aika moni kirjaan, kirjoittaa Kaakon Viestintä.

– Self-help- eli oma-apu-kirjallisuus on kasvattanut merkittävästi suosiotaan maailmanlaajuisesti mutta myös Suomessa. Esimerkiksi Fennica-tietokannan elämäntaito- ja elämänhallinta -kategorian teosviitteet liki kolminkertaistuivat 1990-luvulta 2000-luvulle tultaessa, apulaisprofessori Suvi Salmenniemi Turun yliopiston sosiaalitieteiden laitokselta kertoo.

Kun ennen self-help-oppaat opettivat ihmisiä olemaan parempia kansalaisia, niiden suosio kiinnittyy nyt yhteiskunnan yksilöllistymiseen.

– Yhä vähemmän nojataan perinteisiin auktoriteetteihin, kuten vaikkapa kirkkoon. Etsitään yksilöllisiä elämänmalleja ja elämälle merkitystä. Tietoa ja virikkeitä haetaan monelta taholta. Self-help on yksi vastauksia ihmiselämän peruskysymyksiin tarjoava kulttuurin muoto. Se lupaa tarjota vastauksia ikiaikaiseen kysymykseen: kuinka minun tulisi elää, Salmenniemi toteaa.

Self-help-kirjallisuuteen ei tartuta vain vaikeissa elämäntilanteissa, vaan monet lukevat oppaita ymmärtääkseen itseään ja muita ihmisiä paremmin. Pyrkimyksenä voi olla myös työkalujen löytäminen oman elämän muuttamiseen.

Self-helpin suosion kasvu liittyy Salmenniemen mukaan myös yleiseen elämän ja arjen epävarmuuden kasvamiseen: kirjoista saatujen ohjeiden ja neuvojen avulla voidaan pyrkiä käsittelemään ja selviytymään esimerkiksi työelämän epävarmuudesta.

– Kulttuurissamme on myös voimakkaasti läsnä itsensä kehittämisen eetos, jopa vaatimus. Saamme kuulla monesta tuutista viestiä siitä, että voisimme olla hieman laihempia, hieman rikkaampia, hieman menestyksekkäämpiä, hieman onnellisempia.

Salmenniemen mukaan tällaiseen jatkuvaan itsensä kehittämisen ideaan self-help-kirjallisuus tarjoaa välineitä siihen, kuinka tulla ”parhaaksi versioksemme itsestämme”.

– Elämästä ja minuudesta muodostuu individualistisen projekti, jota kehitetään ja johon investoidaan eri tavoin, Salmenniemi sanoo.

Lue lisää aiheesta tiistain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut