Metropoliitta Panteleimon: Murha kirjapiirissä

Metropoliitta Panteleimon: Murha kirjapiirissä. Myllylahti 2016. 181 s.

Metropoliitta Panteleimonin jännitysromaanin aihe siirtyy kaupunkiin. Liikutaan kirkon ja yhteislyseon tienoilla ympäristössä, joka on suoraa kuvaa 1960-luvun Iisalmesta.

Aikaisemmin poliisisiippansa Auliksen töihin osallistunut Elisabet Urhonen joutuu murhatapauksen selvittelijäksi myös melko pian Koskijärven kirkonkylältä muuton jälkeen. Aulis Urhonen on kerronta-ajassa kuollut, mutta edelliskirjoista tuttu Impi Kyyhkynen toimii Elisabetin ”watsonina”.

Kirjoittajan neljäs dekkari on rakenteeltaan ehyt ja juonelta kiintoisa. Murha tapahtuu perinteiseen tyyliin pienen joukon keskellä, koulussa kokoontuvassa kirjapiirissä. Epäilyksen kohdistuminen sen jäseniin on johdonmukaista. Useimmilla näyttää olleen syytä rikokseen.

Kirjapiirissä luetaan Dostojevskia. Vanha lehtori murhataan kirveellä kuin Rikoksessa ja rangaistuksessa.

Tyylilleen uskollisesti Panteleimon tuo henkilöt mukaan niin, että hahmot vuoro vuoroon ”esitellään”. Yksi käy luettelomaisesti läpi piirin kokoonpanon. Ratkaisu toimii juonen elimellisenä osana.

Tarinan kehittelijänä Panteleimonissa on vanhan ajan jännäristiä. Kuulustelukeskustelut jatkuvat samantapaisina, mutta intensiteetti pitää. Lukija tietää matkan varrella henkilöistä vähän enemmän kuin Elisabet tai poliisi, joka nyt jääkin statistiksi.

Kun murhaaja näyttää välillä lähes selviävän, kiinnostus kasvaa. Rikoksen motiiviksi sopii moni vaikutin. Murhattu osoittautuu niin epäsuosituksi, ettei surijoita ole. Tutuissa romaanihahmoissa ilmenee uusia piirteitä. Elisabetin tunne-elämän kuohut ovat erikoisen yllättäviä.

Iisalmelaisen miljöökuvauksen vuoksi ainakin paikallinen lukija kulkee sivuilla melko nostalgisesti.

Henkilöiden varauksellisia ja toisaalta ystävällisiä kohtaamisia kuvataan luontevasti. Jos Elisabetissa on savolaista Miss Marplea, hyvä niin. Virkistävää on poliisin jääminen lähes paitsioon, vaikka rouva Urhosen roolin korostuessa epäillyt säästyvät hieman epäuskottavasti virkavallan silmälläpidolta.

Panteleimonin kertojanääneen kuuluu aihetta vesittämätöntä lämminhenkisyyttä. Opettaja koulukiusaajana taas on kirjan teemaksi nykyajassakin puhutteleva.

Teppo Kulmala

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Mainos: Skanska Talonrakennus Oy

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut