Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karjalankielisessä Wikipediassa on jo tuhansia artikkeleita

Aunuksenkarjalaksi on jo oma sivusto, varsinaiskarjalaksi kirjoitettu versio on hautomovaiheessa.

Varsinaiskarjalaksi ja livviksi eli aunuksenkarjalaksi kirjoitetuilla Wikipedia-sivustoilla on jo useita tuhansia hakusanoja ja artikkeleita.

Esimerkiksi vastikään avatulla livvinkielisellä Wikipedia-sivustolla on tällä hetkellä 3 192 artikkelia.

Varsinaiskarjalaisella sivustolla puolestaan on 1 437 artikkelia. Varsinaiskarjalaksi kirjoitettu sivusto ei ole vielä varsinainen itsenäinen Wikipedia-sivusto, vaan hautomovaiheessa oleva sivuston aloitus.

Wikipedian on internetissä toimiva ilmainen sanakirja, joka perustuu sen käyttäjien aktiivisuuteen. Kuka tahansa voi lisätä Wikipediaan tietoja tai korjata tietosanakirjan artikkeleita, joiden oikeellisuudesta vapaaehtoisten Wikipedia-yhteisö vastaa.

Ylen tietojen mukaan livvinkielisellä sivustolla on satakunta kirjoittajaa.

Ylen haastattelema Itä-Suomen yliopiston tutkija ja opettaja Natalia Giloeva pitää karjalankielisten tietosanakirjasivustojen syntymistä hyvänä asiana.

– Karjalankielinen Wikipedia on suuri askel vähemmistökielemme kehittämiselle ja elvyttämiselle, Giloeva sanoo Ylen haastattelussa.

Giloeva toimii myös Ylen karjalankielisten uutisten uutisankkurina. Yle on lähettänyt karjalankielisiä radiouutisia helmikuusta 2015.

Giloevan mukaan Wikipedian artikkeleita on tarkoitus kääntää myöhemmin myös lyydiksi, joka on yksi karjalan pääkielistä.

Ylen tietojen mukaan venäläinen sosiaalisen median sivusto VKontakte on ottamassa käyttöön karjalankielisen käyttöliittymän.

Lähteet:

Yle

Wikipedia

Incubator