Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivö runteli mobiiliverkkoja pahoin Itä-Suomessa – hätäpuhelut paikoin estyneet, häiriökartat karua katsottavaa

Tiistaina Suomea runnellut Päivö-myrsky on aiheuttanut laajoja häiriöitä itäisen Suomen matkapuhelinyhteyksiin. Kaikki kolme mobiiliverkkoja operoivaa yhtiötä – Telia, Elisa ja DNA – raportoivat mittavista katkoksista ja häiriöistä asiakkailleen pian myrskyn jälkeen.

DNA:n reaaliaikaisesti päivittyvällä häiriökartalla verkko-ongelmia kerrottiin olevan laajalla alueella Iisalmesta Varkauteen ja Kuopiosta Joensuuhun. Ongelmien keskus oli Koillis-Savossa, jossa Pohjois-Savon pelastuslaitoksen mukaan kaatui runsaasti puita myrskytuulen vuoksi.

Telian ja Elisan mobiiliverkkohäiriöt ulottuivat keskiviikkona iltapäivällä myös Keski-Savoon, Sisä-Savoon ja Ylä-Savoon. Häiriöitä on 2G-, 3G- ja 4G-yhteyksissä.

– Häiriöt johtuvat tukiasemien sähköttömyydestä. Yhteyksiin tuli ongelmia samaan aikaan kun sähkökatkot alkoivat, Janne Kaijärvi Telian viestinnästä kertoo.

– Häiriöt poistuvat sitä mukaa, kun sähköt palautuvat. Emme voi juuri muuta kuin odottaa sähköyhtiöiden toimia, ja ne tekevätkin asian eteen kovasti töitä, hän jatkaa.

Viestintäverkkojen toimintavarmuutta valvova Kyberturvallisuuskeskus pitää Päivön aiheuttamia yhteysongelmia merkittävinä. Pahimmilla myrskytuhoalueilla Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa edes hätäpuhelut eivät ole välttämättä paikoin onnistuneet.

– Jos monta vierekkäistä tukiasemaa on sähköttä, hätäpuhelua ei voi kännykällä soittaa. Tällöin ainoa mahdollisuus on lankapuhelin, jota ei monella ole, erityisasiantuntija Perttu Halonen sanoo.

Halosen mukaan mitään tiettyä tuntimäärää, jonka aikana operaattorin pitäisi saada verkkoyhteys kuntoon, ei ole. Sähköyhtiöt on velvoitettu palauttamaan sähköt tietyssä ajassa, mikä vaikuttaa suoraan myös tukiasemiin.

– Jokaisella tukiasemalla on oltava vähintään kolmen tunnin akkuvarmennus ja mahdollisuus syöttää siirrettävää varavirtaa. Osassa tukiasemista on muitakin varavoimaratkaisuja, Halonen kertoo.

– Luotamme, että operaattorit tekevät parhaansa lisävirran toimittamiseen tilanteissa, joissa katko pitkittyy.

Kyberturvallisuuskeskus arvioi operaattoreiden onnistumista myrskyn kaltaisissa kriisitilanteissa yleensä jälkikäteen. Toistaiseksi Päivö näyttää aiheuttaneen vähemmän häiriöitä kuin aiempien vuosien kesämyrskyt.

– Nämä ovat yllättäviä ja moninaisia tilanteita, emmekä halua mikromanageroida, Halonen muotoilee.

 

Juttua päivitetty klo 16.19: Lisätty Kyberturvallisuuskeskuksen asiantuntijan kommentit.