Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jopa parikymmentä alaikäistä lasta kauppasi ja käytti kovia huumeita pienessä savolaiskaupungissa, poliisia ällistyttää epäiltyjen nuori ikä

Poliisi epäilee 15–20 hengen nuorisoporukan käyttäneen, välittäneen ja myyneen huumaavia lääkeaineita ja koviksi huumeiksi luokiteltavia huumeita Iisalmessa. Epäillyt nuoret ovat pääasiassa paikallisia ja iältään 15–16 -vuotiaita.

Nuorten epäillään käyttäneen ja myyneen muun muassa metamfetamiinia. Tutkitut tapaukset ajoittuvat maalis-huhtikuulle.

– Tuntuma on, että käyttöä ja kauppaa on ikävä kyllä ollut aiemminkin, vanhempi rikoskonstaapeli Aleksi Hartikainen kertoo.

Hartikaisen mukaan ringin jäljille päästiin Whatsapp-sovelluksessa lähetettyjen viestien avulla. Kaveriporukan jäseniä epäillään perusmuotoisesta huumausainerikoksesta, sillä välitettyjen aineiden määrä ei tällä tietoa ole suuri.

– Porukka vaikuttaa hankkineen huumeensa Tor-verkon kautta, mikä ei ole sinänsä tänä päivänä yllättävää. Harvinaista sen sijaan on porukan ikärakenne, Hartikainen sanoo.

– Näin nuoret eivät tavallisesti sekaannu vielä koviin huumeisiin. Lisäksi se, että nuoret myös myivät huumeita, on yllättävää.

 

Poliisi on kuulustellut rikoksista epäiltyä nuorisojoukkoa ja tutkinta on edelleen kesken. Hartikainen ei halua tässä vaiheessa kertoa, onko huumekauppaa käyty kadunkulmassa, sosiaalisessa mediassa vai pimeässä verkossa.

Koviin huumeisiin liittyviä myrkytys- tai yliannostustapauksia ei ole tullut tutkinnan aikana poliisin tietoon.

– Porukassa on kuitenkin esiintynyt onnettomuuksia, jotka liittyvät huumeisiin. Aineet ovat vahvoja ja sisältävät paljon riskejä, Hartikainen toteaa.

Iisalmelaisnuorten huumekäyttö on ollut viime vuosina otsikoissa tasaisin väliajoin. Hartikaisen mukaan nyt ilmi tullut tapaus ei kuitenkaan vaikuta liittyvän aiemmin julkisuudessa olleisiin poliisitutkintoihin.

Vuonna 2018 Iisalmen poliisi kertoi kaupungin nuorten keskuudessa liikkuvan kannabista. Hartikainen pitää tuoreinta käännettä surullisena jatkeena tälle kehitykselle.

– Trendi on ollut selvästikin miedoista huumeista kovempiin. Se tukee porttiteoriaa, jonka mukaan aineissa siirrytään asteittain kohti kovempaa ja kovempaa, hän sanoo.

Viime vuosina poliisi on lisännyt ennalta ehkäisevän huumetyön resurssejaan. Esimerkiksi Iisalmeen on perustettu moniammatillinen Ankkuri-ryhmä, joka keskittyy lähinnä alaikäisten tekemiin rikoksiin.

Poliisi toivoo vanhempia olemaan kiinnostuneita lapsensa liikkumisista ja tekemisistä sekä keskustelemaan avoimesti päihteistä. Viranomaisten resurssit ja valvonta eivät yksistään riitä.

– Nyt pääsimme porukan jäljille vielä sellaisessa vaiheessa, että vihonviimeinen puuttuminen ei ehkä ole myöhäistä. Pari vuotta myöhemmin tilanne olisi voinut olla toinen, Hartikainen sanoo.

 

Päivitetty klo 13.20: Lisätty vanhemman rikoskonstaapelin kommentit.