"Tappasit ittes" – nuorten saamat nimettömät törkyviestit ja kiusaaminen ovat lisääntyneet nuorten suosimilla somealustoilla

"Hu..a, v..un ruma, tappaisit ittes, sut pitäs ampuu haulikolla!"

Tällaisiin kommentteihin suonenjokelaiset nuoret kertovat törmäävänsä Tellonymissa sekä Yolossa jopa viikoittain.

Tellonym ja Yolo eivät välttämättä ole aikuisille tuttuja, mutta nuorille sovellukset ovat arkea. Nettikiusaamisen yleisyys käy ilmi kyselystä, joka teetettiin Suonenjoen yhtenäiskoulun 5.–9.-luokkalaisille huhtikuussa 2020.

Kyselyssä selvitettiin, millaista kiusaamista erityisesti Snapchatissa tapahtuu. 62 vastanneesta oppilaasta 54 oli joskus käyttänyt anonyymiyteen perustuvia Tellonymia tai Yoloa.

 

Yli 70 prosenttia vastaajista on joskus törmännyt kiusaamiseen näissä sovelluksissa. Kiusaaminen on ilkeitä kommentteja liittyen ulkonäköön, parisuhteisiin ja seksuaaliseen suuntautumiseen. Pahimmillaan nuori joutuu lukemaan tappouhkauksia.

Anonyymi kiusaaminen on yleistymässä, ja usein se on paljon helpompaa kuin kasvotusten.

– Olen nähnyt ilkeitä kommentteja, joissa toisen kehoa ja ulkonäköä arvostellaan, suonenjokelainen nuori kuvailee.

Toinen kyselyyn osallistunut nuori kommentoi saamiaan kommentteja:

– Ne tuntuvat kamalalta. Ne ahdistaa ja saa minut miettimään pitkään, mikä minussa on vikana. Mietin myös sitä, että voisin lopettaa syömisen, jotta laihtuisin.

Pieksämäkeläinen Sara Hynninen, 15, käyttää Yoloa usein, kun hänellä on tylsää.

– Saan ilkeitä kommentteja, joka kerta, kun laitan linkin tililleni. Minua on esimerkiksi haukuttu ulkonäköni takia, muun muassa “v..un transu hanki elämä”. Olen kuitenkin tottunut kommentteihin, eivätkä ne tunnu anonyymiyden takia oikeastaan miltään. Reagoin niihin vain jollain hauskalla emojilla, Hynninen kertoo.

Myös suonenjokelainen 12-vuotias nuori kertoo saavansa Yolossa joka kerralla epämukavia kommentteja.

– Alussa ilkeät kommentit tuntuivat pahalta, mutta nykyään en jaksa välittää niistä. En laita ilkeitä kommentteja "my storyyn" kaikkien näkyville ja olen alkanut lähiaikoina estää viestien lähettäjiä, hän selittää.

Sosiaalipsykologian tohtoriksi väitellyt sometutkija Suvi Uski haluaisi painottaa netissä tapahtuvan kiusaamisen vakavuutta.

– Netissä kiusaaminen jää pitkäksi ajaksi näkyville ja voi saada suuria yleisöjä. Puhutaan vakavista seurauksista kiusatulle. Joukossa on tapauksia, jotka voivat pilata ihmisen koko elämän. Moni on jopa päättänyt elämänsä kommenttien takia, joten mieti, oletko valmis ottamaan sen omalletunnollesi.

Pelastakaa Lapset-järjestön kehittämispäällikkö Antti Järventaus on samaa mieltä kiusaamisen vakavuudesta:

– Kiusaaminen murentaa itsetuntoa, aiheuttaa sosiaalisten tilanteiden pelkoa, masennusta ja erityistä ahdistusta, koska uhri ei voi tietää, kuka kommentin on jättänyt, Järventaus selittää.

Someturvan toimitusjohtaja Suvi Uskin mukaan anonyymiys innostaa kokeilemaan iästä riippumatta oman käyttäytymisensä rajoja, etenkin kun omaa toimintaa ei voida liittää omaan identiteettiin.

– Ihmiset esittävät avoimemmin kysymyksiä ja tilanteesta seuraavat asiat ovat jännittäviä sekä viihdyttäviä, selittää Uski.

Kiusaamista ei luultavasti tulla ikinä kitkemään kokonaan, mutta jokainen voi omalla käytöksellään edesauttaa asiaa.

– Empaattisen, toisia huomioon ottavan kulttuurin rakennus on meidän kaikkien tehtävä. Puututaan kiusaamiseen omilla aseilla, eikä lähdetä siihen mukaan, Järventaus painottaa.

Uski pitää tärkeimpänä suojautumiskeinona jokaisen omaa arviointikykyä:

– Viime kädessä voi itse vaikuttaa tilanteeseen eniten, sillä kuinka vastaa kommentointiin. Joskus viisainta on vain olla vastaamatta. Mieti pariin otteeseen, onko järkeä vastata ja kysy vaikka kaverilta neuvoa ennen vastaamista.

Käyttäjän viestin voi myös "bännätä", estää käyttäjän tai "liputtaa" eli ilmiantaa hänet.

– Itsesuojelu on tärkeintä. Ota hirveästä tilanteesta kuvakaappaus ja laita kaikki “bännit” päälle. Näin voit vaikuttaa siihen, että oma seinä pysyisi omassa kontrollissa. Se luo nopeimmin hyvää oloa ja kontrollin tunnetta, Uski lisää.

 

Miksi nämä sovellukset ovat pysyneet aikuisilta piilossa?

– Yleisin syy lienee, ettei palvelu nouse nuorten käytetyimpien sovellusten listoille. Tällöin aikuiset eivät kuule tai kiinnostu niistä, vaan keskittyvät suosituimpiin, kuten TikTokiin. Monet uudet sovellukset menevät ja tulevat, eikä niihin kaikkiin perehdytä, vaan annetaan niiden jäädä nuorten omaan maailmaan, Järventaus selittää.

Hynninen kokee, ettei aikuisten tarvitse tietää Yolosta.

– Sille ei ole tarvetta, elleivät kommentit ala mennä ihan asiattomiksi.

Suonenjokelaiset 12-vuotiaat nuoret ovat kuitenkin huolissaan.

– Aikuisten olisi hyvä tietää ainakin alle 12-vuotiaiden Yoloista, koska olen nähnyt kuinka monesti, esimerkiksi 11–10-vuotiaille laitetaan tosi ahdistavia ja ilkeitä Yoloja.

Tellonym ja Yolo sisältävät kuitenkin myös positiivisia, mukavia ja kivoja kommentteja. Monet nuoret käyttävätkin sovellusta erilaisten kysymysten ja kehujen toivossa.

– Haluan piirrustusideoita, kysymyksiä tai muuta vastaavaa. Minulla on myös paljon muun maalaisia kavereita ja he haluavat tietää paljon minusta, suonenjokelainen alakoululainen kommentoi Yoloa.

Kirjoittaja kuuluu Savon Sanomien nuorten toimitukseen.

Törmäsitkö kiusaamiseen

Toimi näin!

Jätä viesti omaan arvoonsa. Älä vastaa kiusaajalle ja siten anna hänelle ylimääräistä huomiota. Jos kuitenkin päätät vastata viestiin, kysy ensin esimerkiksi kaverin neuvoa.

Ota ilkeistä kommenteista kuvakaappaus.

Ilmianna käyttäjän viesti, estä käyttäjä ja liputa eli ilmianna käyttäjä.

Jos epäilet tietäväsi, kuka sinua kiusaa, estä käyttäjä Snapchatissa.

Jos epäilet rikosta, tunnet olosi epämukavaksi tai et tiedä miten toimia,

tutustu Someturva.fi -sivustoon. Mikäli tilanne on vakava, ota yhteys poliisiin.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut