Kuopion ja Pohjois-Savon tukema Savonlinna jatkoon kulttuuripääkaupunki -nimityksen alkukarsinnasta, mahdollisen valinnan uskotaan hyödyttävän myös Pohjois-Savoa

Olavinlinna Savonlinnassa. Marko Happo

STT

Oulu, Savonlinna ja Tampere on valittu jatkoon toiselle kierrokselle 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki -nimityksen alkukarsinnasta.

Kaikki kolme kaupunkia olivat ehdolla kulttuuripääkaupungiksi. 11 jäsenen muodostama asiantuntijaraati ei osannut tehdä päätöstä yhden kaupungin karsimisesta pois joukosta.

Raadin kokous järjestettiin Helsingissä keskustakirjasto Oodissa. Raadin kaksi suomalaisjäsentä olivat filosofian maisteri Riitta Vanhatalo ja filosofian maisteri Kai Amberla.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen korosti tilaisuudessa pitämässään puheessa kaupunkien merkitystä taiteen ja kulttuurin tukijoina.– Kulttuuripääkaupunki-titteli on ainutlaatuinen mahdollisuus kaupungille lisätä sen kulttuurielämän eloisuutta, Kosonen sanoi.

Savonlinnan valinta kulttuuripääkaupungiksi lisäisi myös Pohjois-Savon tunnettuutta

Pohjois-Savon liitto ja Kuopion kaupunki ilmoittivat jo aiemmin keväällä tukevansa Savonlinnan valintaa kulttuuripääkaupungiksi. Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen sanoo, että niin sanotun Saimaa-ilmiön pääseminen jatkoon kertoo kiinnostuksesta hanketta kohtaan.

Pirhonen ja Pohjois-Savon maakuntajohtaja Marko Korhonen uskovat hankkeen syventävän Itä-Suomen maakuntien ja kaupunkien yhteistyötä.

Korhosen mukaan se, että valintaraati ei osannut tiputtaa yhtään kaupunkia pois, kertoo kovasta kilpailusta.

– Kaikki kolme hanketta tekevät parhaansa erottuakseen muista. Saimaa-ilmiö on ansainnut paikkansa jatkossa.

Sekä Korhonen että Pirhonen nimeävät erottautumistekijöiksi muun muassa luonnon sekä laaja-alaisen kulttuuritarjonnan.

Korhosen mukaan Savonlinnan valinta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi olisi myös Pohjois-Savolle mahdollisuus lisätä matkailun vetovoimaa ja alueen tunnettuutta.

– Sitä kautta valinta heijastuisi myös elinkeinopuolelle.

Kulttuuripääkaupunki selviää vuoden päästäRaati tekee päätöksen kulttuuripääkaupungista seuraavan vuoden aikana. Jatkoon valitut kolme kaupunkia hiovat suunnitelmiaan raadin antaman palautteen pohjalta ennen raadin lopullista päätöstä.

Ensi kevään aikana raati myös vierailee ehdokaskaupungeissa. Suomen kulttuuripääkaupunki selviää vuoden päästä kesällä. Vuoden 2026 toinen kulttuuripääkaupunki valitaan Slovakiasta.Aiemmin Suomesta kulttuuripääkaupunkeina ovat olleet Turku vuonna 2011 ja Helsinki vuonna 2000. Yksi tai useampi kaupunki on valittu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodesta 1985 lähtien.

Euroopan kulttuuripääkaupunki on Euroopan unionin alainen ohjelma. Kaupunkeja valitaan hakemusten perusteella kulttuuripääkaupungeiksi.

Lisätty Jarmo Pirhosen ja Marko Korhosen kommentit kello 17.45.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.