Tiesitkö tätä luottokorttien vakuutuksista: Korvaus voi olla parempi kuin kotivakuutuksessa

Asiantuntija: "Asia on voinut unohtua, eikä välttämättä tunnisteta niitä tilanteita, joissa vakuutuksen hyödyntäminen olisi mahdollista."

Luottokortit sisältävät usein monenlaisia vakuutuksia. Harva edes muistaa niiden olevan olemassa. Kari Rouhiainen

Iida Tiihonen

Vahinkotilanteessa kotivakuutuksen ja luottokortin vakuutuksen ehtoja kannattaa vertailla.

Monet luottokortit sisältävät kotivakuutuksen kanssa osittain päällekkäisen kodin irtaimistoon liittyvän vakuutuksen, jota kutsutaan joko tuote- tai ostoturvavakuutukseksi.

– Voi olla sellaisia tilanteita, joissa tällaisen luottokortin tuotevakuutuksen käyttäminen johtaa asiakkaan kannalta parempaan lopputulokseen eli parempaan korvaukseen, Fine vakuutus- ja rahoitusneuvonnan jaostopäällikkö Tuomas Korkeamäki vahvistaa.

Tuoteturvavakuutus kuuluu suurimpaan osaan luottokortteja. Se korvaa tietyin ehdoin irtaimistoa, esimerkiksi rikkoutuneen tai varastetun tuotteen.

Vakuutusten vertailussa kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Luottokorttien tuotevakuutuksen ehtona on yleensä se, että tuote on ostettu luotolla.

– Vakuutus on usein sidottu luottokorttiin. Luottokorttiyhtiön näkökulmasta halutaan tietysti, että korttia käytetään. Silloin vakuutus on lisäetu ja hyöty kortin käytöstä, luottokorttien ja lainojen vertailuun erikoistunut Vertaaensin.fin toimitusjohtaja Lauri Timgren sanoo.

Jostakin syystä luottokorttien vakuutukset tunnetaan melko huonosti.

– Vakuutusturvan olemassaoloa ei ehkä tiedosteta. Asia on voinut unohtua, eikä välttämättä tunnisteta niitä tilanteita, joissa vakuutuksen hyödyntäminen olisi mahdollista, Korkeamäki arvioi.

Myös Visan maajohtaja Vesa Tukonen uskoo, että luottokortin vakuutus unohtuu helposti, kun korvausasia olisi ajankohtainen.

Luottokorttien vakuutuksen omavastuu on usein kotivakuutuksen omavastuuta pienempi.

Esimerkiksi OP Vakuutuksen Omakoti-kotivakuutuksessa sekä Ifin ja Lähitapiolan kotivakuutuksissa irtaimiston pienin mahdollinen omavastuusumma on 150 euroa.

OP:n Visa ja Visa Gold -luottokorteissa vakuutuksen omavastuu on vain 40 euroa. Nordean Mastercardin omavastuu on 50 euroa, Danske Bankin Mastercardin 75 euroa.

Pelkän omavastuun perusteella korvausta kannattaisikin siis hakea vertailtujen vakuutusten osalta ennemmin luottokortin vakuutuksesta kuin kotivakuutuksen puolelta.

Luottokorttien vakuutusten maksimikorvaussumma on usein pienempi ja voimassaoloaika lyhyempi kuin kotivakuutuksissa. Tavallisimmin luottokorttien vakuutukset ovat voimassa 90 tai 180 päivää tuotteen ostamisesta. Maksimikorvaussumma vaihtelee kortista riippuen muutamasta tuhannesta jopa yli kymmeneentuhanteen. Myös yksittäisen korvattavan ostoksen maksimihinta vaihtelee.

Yksittäiselle tuotteelle otettavia vakuutuksia tarjotaan usein esimerkiksi elektroniikkaostosten yhteydessä. Yksi tuote saattaakin olla parhaimmillaan vakuutettu kolmeen kertaan, jos sille on otettu hankinnan yhteydessä oma vakuutus, ostos on maksettu tuotevakuutuksen sisältävällä luottokortilla ja kotivakuutus on voimassa.

Korkeamäki muistuttaa, ettei usean vakuutuksen perusteella voi saada korvausta vahingon määrää enempää.

– Jos kahden vakuutuksen kohteena oleva esine menee rikki, ei siitä saa kaksinkertaista korvausta.

Vakuutukset ovat pankin ja vakuutusyhtiön välisillä sopimuksilla solmittuja ryhmävakuutuksia, joihin esimerkiksi Visa ei puutu.

Vakuutukset kuuluvat luottokortteihin usein automaattisesti. Tuote- tai ostoturvasuojauksen lisäksi kortteihin saattaa kuulua automaattisesti verkko-ostamiseen tai korttirikoksiin liittyviä turvapalveluita.

– Visa-kortin haltijan ostokset suojataan pankin määrittelemistä kortinkäyttöehdoista riippuen, ja kortinhaltija voi saada rahansa takaisin väärinkäyttötapauksessa, Visan maajohtaja Tukonen antaa esimerkin.

Pankit tarjoavat myös sellaisia luottokortteja, joihin vakuutukset eivät kuulu. Esimerkiksi OP:n Mastercard-luottokortissa ei ole tuotevakuutusta.

– Monelle kuluttajalle näistä luottokorttien vakuutuksista voi olla merkittävääkin hyötyä, joten oman luottokortin valinnassa asiaan kannattaa kiinnittää huomiota, Vertaaensin.fi:n Timgren sanoo.

Lähteet:

FINE

OP

Nordea

Vertaaensin.fi

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut