Vehviläinen puhemiesvaalin tuloksesta: Tuntui todella hyvältä

Anu Vehviläinen aloitti heti uudessa tehtävässään eduskunnan täysistunnossa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT

Eduskunnan puhemieheksi valittu Anu Vehviläinen (kesk.) kertoi tiedotustilaisuudessaan ilahtuneensa suuresti puhemiesvaalissa saamastaan suuresta äänimäärästä. Vehviläinen sai vaalissa 167 ääntä.

Vehviläisen mukaan äänestystulos antaa hänelle hyvät lähtökohdat puhemiehenä toimimiselle.

–  Tuntui todella hyvältä, että sain laajan kannatuksen yli opposition ja hallituspuolueiden rajojen, Vehviläinen sanoi.

Vehviläinen valittiin puhemieheksi sen jälkeen, kun hänen edeltäjänsä Matti Vanhanen (kesk.) siirtyi valtiovarainministeriksi ministerin paikalta eronneen Katri Kulmunin (kesk.) tilalle.

–  Nämä viime päivien tapahtumat ovat olleet sangen nopeita kaikissa käänteissään. Itsekin olen vähän yllättynyt ja jännittynyt, että tässä olen nyt mediaa tapaamassa, Vehviläinen sanoi.

Vehviläinen sanoi suhtautuvansa myönteisesti eduskunnan työn uudistamishankkeisiin. Hänen mukaansa esimerkiksi eduskunnan ja valtioneuvoston keskinäistä vuorovaikutusta on parannettava. Samoin Vehviläisen mukaan on kehitettävä eduskunnan etätyöskentelymuotoja esimerkiksi koronaviruksen leviämisen torjumiseksi.

–  Meillä pitää olla varautuminen sellaisiin tilanteisiin, että tulee tämäntyyppisiä epidemioita, Vehviläinen sanoi.

"Toivon, että osaamme tehdä oikeita päätöksiä"

Puhemiesvaali käytiin suljettuna lippuäänestyksenä. Yhden äänen vaalissa saivat kansanedustajat Mikko Kärnä (kesk.), Markus Mustajärvi (vas.) ja Mikko Savola (kesk.). Lisäksi vaalissa jätettiin kaksi tyhjää äänestyslippua.

Vaalituloksen selvittyä Vehviläinen antoi eduskunnalle juhlallisen vakuutuksen, jossa hän vakuutti puhemiehenä puolustavansa Suomen kansan ja eduskunnan oikeutta valtiosäännön mukaisesti.

Pitämässään kiitospuheessa Vehviläinen kiitti kansanedustajia heidän osoittamastaan luottamuksesta.

–  Meidän tärkein tehtävämme on edistää sitä, että Suomessa on hyvä asua, elää, tehdä työtä, kokea onnellinen lapsuus ja nuoruus sekä ikääntyä huolenpitoa saaden. Kansanvalta, demokratia ja parlamentarismi ovat eduskunnan syvintä ydintä, Vehviläinen sanoi.

Vehviläinen arvioi nousevansa puhemiehen paikalle poikkeuksellisena aikana, kun koronaepidemia koettelee Suomea. Hänen mukaansa Suomi on pärjännyt kansainvälisesti vertaillen erittäin hyvin epidemian hoidossa.

–  Toivon, että osaamme täällä tehdä oikeita päätöksiä erityisesti heidän hyväkseen, jotka koronakriisistä kärsivät, Vehviläinen sanoi.

Vehviläinen painotti puheessaan, että jokaisella kansanedustajalla on vastuu siitä, että eduskunnan keskustelukulttuuri on tasokasta ja arvokasta.

Monta kertaa ministerinä

Vehviläinen on keskustan kuudennen kauden kansanedustaja. Hän toimii tällä hetkellä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana sekä puhemiesneuvoston jäsenenä.

Vehviläinen on toiminut eri ministerintehtävissä Vanhasen, Mari Kiviniemen (kesk.) ja Juha Sipilän (kesk.) hallituksissa.

Vehviläinen toimi kunta- ja uudistusministerinä Sipilän hallituksessa vuosina 2015–19. Hän toimi viime vuonna hetken aikaa myös liikenneministerinä. Vanhasen ja Kiviniemen hallituksissa Vehviläinen toimi liikenneministerinä vuosina 2007–11.

Vehviläinen on kotoisin Joensuusta, ja hänet on valittu eduskuntaan Savo-Karjalan vaalipiiristä.

Keskustan eduskuntaryhmä valitsi Vehviläisen eilen yksimielisesti puhemiesehdokkaakseen. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kertoi medialle valintakokouksen jälkeen, että Vehviläisen valintaa puolsi hänen monipuolinen ja pitkä kokemuksensa poliitikkona.

Eduskunnan varapuhemiehinä jatkavat SDP:n Antti Rinne ja perussuomalaisten Juho Eerola.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut