Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Suomen laaja Subutex-juttu toi syytteet seitsemälle – porukka levitti Subutexiä myös Kuopioon

Syyttäjä on nostanut seitsemää ihmistä vastaan syytteet törkeistä huumausainerikoksista tai avunannosta niihin liittyen Subutexin maahantuontiin ja myyntiin. Huumeita levitettiin ainakin Kuopion ja Oulun seuduilla sekä myytiin osittain internetissä tor-verkossa.

Syyttäjän tiedotteen mukaan tapauksessa on kyse maahantuontiorganisaation toimista vuosina 2018–2020. Syyttäjä pitää huumeiden määrää Pohjois-Suomen mittakaavassa merkittävänä.

Esitutkinnan tehnyt keskusrikospoliisi epäilee, että tabletteja salakuljetettiin keksipaketeissa Ranskasta ja Ruotsista Suomeen. Ranskan ja Ruotsin viranomaiset takavarikoivat vuosina 2018–2020 yhteensä 7 642 Subutex-tablettia, joiden epäillään liittyvän KRP:n tutkittavana olleeseen kokonaisuuteen.

– Esitutkinnassa selvisi, että saman organisaation epäillään myös myyneen tor-verkon kautta aseita ja armeijan käsikranaatteja. Tutkinta vahvisti käsitystämme siitä, että laittoman tavaran myynti on siirtymässä yhä enemmän dark webin puolelle, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Ari Soronen KRP:stä.

Syyttäjän mukaan lisäksi kaksi vastaajaa on saanut syytteen ampuma-aserikoksista, jotka paljastuivat tutkinnan yhteydessä. Yksi vastaaja sai syytteen räjähderikoksesta ja yhtä vastaajaa syytetään huumausainerikoksiin kytkeytyvästä törkeästä rahanpesusta.

Asiaan liittyen kolme ihmistä on parhaillaan vangittuna. Osa vastaajista on kiistänyt syyllistyneensä syytteissä kuvattuihin rikoksiin.

Tapausta käsitellään aikanaan Oulun käräjäoikeudessa.

Viimeisten tutkimusten mukaan Subutex on Suomessa eniten huumekuolemia aiheuttava huumaus- tai lääkeaine.