Kirja-arvio: Rosoista muttei kaikkein intensiivisintä

Jyväskylässä asuvan Jyri Vartiaisen neljäs romaani kertoo lapsuudesta ja melankoliasta. Milka Alanen

Sanna Jääskeläinen

Jyri Vartiainen: Kolme kesää. Teos 2020. 103 s.

 

Jyri Vartiainen pitäytyy jo tutuksi käyneellä tiellä ja kirjoittaa myös neljännen romaaninsa Kolme kesää noin sadan sivun mittaan. Lyhytproosa tai toisaalta pitkän novellin kaltainen muoto tuntuu olevan Vartiaisen ominta aluetta.

Myös ilmaisu pitäytyy neljännessä romaanissa tutun oloisissa uomissa. Vartiainen kirjoittaa muistojen, tunteiden ja ajatusten takaa, dialogia ei tässä romaanissa ole. Eräänlainen pysähtyneisyyden tai paikallaan olon rauhoittava tuntu puskee läpi kerrotun.

Kolmen teini-ikää lähestyvän ystävyksen kesäistä maleksimista, ajan kuluttamista ja identiteettien sekä ystävyyssuhteiden rosoista kehittymistä kuvaava teos on tunnelma- ja tunnekuvaukseltaan sekoitus yhtäältä pastoraalin tai idyllin kaltaista tyyntä rauhaa ja toisaalta jatkuvaa säröä, turvattomuutta, epävarmuutta, ahdistuneisuuttakin. Asetelmassa on ehkäpä kaikuja F. E. Sillanpään klassikkoromaanista Ihmiset suviyössä.

 

Vaikka Vartiaisen tyyli kirjoittaa on pinnan, ulkoisten puitteiden läpi murtautuva, sanomatonta tavoitteleva ja pienissä nyansseissa pysyttelevä, neljäs romaani ei aivan tavoita samanlaista intensiivistä virettä kuin aiemmat. Ehkäpä syy on osittain aiheessa ja sen kuvauksessa.

Rapistuva tehdaspaikkakunnan miljöö on kouriintuntuvasti rakennettu ja toistuvine motiiveineen tunnistettava, mutta nuorten elämän päämäärättömyyden kuvaus ja ympäristön paikoillaan pysyvyys eivät aivan täysin jaksa pitää mielenkiintoa yllä.

Asioiden taakse, tunteisiin ja sanomattomiin seikkoihin keskittyvä kuvaus jää vain kuvaukseksi; osista ei synny summaansa suurempaa tunnetason kuvaa, kuten aiemmissa romaaneissa tuntuu tapahtuvan.

Kertautuminen ja jumi, joka on teoksessa kuvattujen nuoruuden kesien teema, toteutuu toisteisesti myös tekstin rakenteellisella tasolla. Osin tästä syystä Vartiaisen neljäs ei tällä kertaa saa lukijassa aikaan yhtä voimallista ja lyyristä kokemusta.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut