Marin: Hallitus odottaa Hetemäen työryhmältä juhannukseen mennessä esitystä jälleenrakentamisesta

Pääministeri Sanna Marinin mukaan tavoitteena pitää olla, että laajoihin rajoitustoimiin tässä mittakaavassa ei enää tarvitsisi lähteä. LEHTIKUVA / Markku Ulander

STT

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus odottaa ennen juhannusta konkreettista esitystä kansliapäällikkö Martti Hetemäen exit-työryhmältä siitä, miten syksyn budjettiriiheen valmistaudutaan ja millä tavalla seuraavina vuosina jälleenrakennusta pystytään tekemään.

Hallitus keskusteli tänään exit-työryhmän toisen vaiheen raportista. Marin sanoi toimittajille Helsingissä Säätytalon portailla, että tänään hallituspuolueiden kanssa käytiin lähetekeskustelu ja työryhmää evästettiin jatkoaskelmerkeistä.

–  Meillä on iso urakka edessä myös julkisen talouden näkökulmasta, ja tähän kokonaisuuteen kävimme evästyskeskustelun ja odotamme konkreettisia esityksiä ennen juhannusta, hän sanoi.

Marin lisäsi, että myös tulevaisuudessa on isoja haasteita ja koronaepidemian mahdolliseen toiseen aaltoon pitää pystyä varautumaan.

–  Isot tavoitteet ovat meillä edelleen voimassa. Pyrimme tietenkin tekemään politiikkaa, jolla saamme taloutta tasapainotettua pitkällä aikavälillä.

Hänen mukaansa pitää tehdä rakenteellisia uudistuksia, vahvistaa Suomen työllisyyttä ja tehdä sellaista politiikkaa, jolla yhteiskuntaa uudistetaan ilmastollisesti kestäväksi.

Marinin mukaan haastekerrointa on tullut huomattavasti enemmän, mutta edessä on samaa työtä, mistä on aiemminkin keskusteltu.

–  Tavoitteena pitää olla, että laajoihin rajoitustoimiin tässä mittakaavassa ei enää tarvitsisi lähteä. Yhtenä evästyksenä annoin toiveen ministeriöiden suuntaan, että esitetään toiveita ja tarpeita, mitä (testaa, jäljitä, eristä, hoida) strategiaan toteutukseen liittyen on, hän sanoi.

"Tavoite 60 000 työllisestä pitää saavuttaa"

Marinin mukaan syntyneitä vaurioita ei voida korjata yhdessä hallituskaudessa.

Samoilla linjoilla oli valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.). Liiallisten leikkausten ja veronkorotusten sijaan hallituksen pitäisi hänen mukaansa tehdä päätöksiä myös rakenteellisista uudistuksista, joita ovat sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus tai työllisyyttä lisäävät toimet.

Kulmunin mukaan syksyyn mennessä pitäisi tehdä hallitusohjelman mukaiset päätökset vähintään 30  000 uudesta työllisestä sekä koko vaalikauden aikana 60  000 työllisestä.

–  Ne nyt vähintään täytyy saada ja kyllä jää seuraavillekin vaalikausille kovasti työtä, että suomalaiset pääsevät töihin, Kulmuni sanoi toimittajille hallituksen neuvotteluiden jälkeen.

Aiheeseen liittyvää

  1. Hetemäen ryhmä: Velkasuhteen vakauttaminen vaatii 7 miljardin kulukuurin, ja se on vähimmäistavoite 1.6.2020 15:47

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut