Ihan p*skan hailee, mitä muut ajattelevat

”Bull” Mentula sanoo treenaavansa nelikymppisenä laadukkaammin ja kovempaa kuin koskaan ennen. Elias Lahtinen

Tuomas Arkimies / STT

Yhtäkkiä iso mies herkistyy, silmätkin kostuvat.

– Viime vuosina on käynyt entistäkin selvemmäksi, että mun idolit on vanhemmat, sanoo Suomen tunnetuin kehonrakentaja ja kuntoilualan yrittäjä Jari ”Bull” Mentula.

Valkeakoskella duunariperheessä varttunut Mentula kertoo saaneensa vanhemmiltaan periksi antamattoman luonteen ja työteliään elämänasenteen.

– Isältä perin suorasukaisuutta ja äidiltä herkkyyttä. Molemmilta saan korvaamatonta elämänviisautta, 40 vuotta täyttävä ”Bull” kiittelee.

Kipinän voimailuun Mentula sai isältään, ja punnerruspenkki alkoi vetää yläasteikäistä Jaria puoleensa. Lopullisesti salitreeni vei mennessään, kun voimaharjoittelu alkoi jääkiekko- ja jalkapallojoukkueessa.

– Huomasin, että viihdyn paremmin punttisalilla kuin pelikentällä. Yksilölaji sopi minulle paljon paremmin.

Mentula kertoo ammentavansa valtavasti henkisiä voimavaroja kuntosalilta. Tiivistäen: Perhe ja kuntosali ovat antaneet hänelle kaiken.

– Tuon salimentaliteettia ihan jokapäiväiseen juttuun liiketoimissa ja muutenkin. En salli itselleni huonoa treeniä enkä sitä, että unohdan jonkun työasian tai jätän sen puolitiehen.

– Nautin siitä, että minulla on langat käsissä ja pallo hallussa.

Mentula sanoo elävänsä unelmaansa.

– Tämä on hemmetinmoinen klisee, mutta se on vaan fakta, ettei mua koskaan ketuta mennä töihin aamulla.

Ja moni on saanut viime vuosina vilkaista Mentulan työpaikalle tv-ohjelmissa. Mentula ja hänen taustavoimansa ovat käyttäneet taitavasti julkisuutta hyväkseen liiketoimiensa edistämiseksi, mutta ”Bull” tietää, että kolikolla on myös toinen puolensa.

–  Kun katson aamulla peiliin, niin tiedän että tämä ukko jakaa mielipiteet. Sama homma on lausunnoissani. Totuus satuttaa ja sitähän ei saisi sanoa.

Missä määrin annat lausuntojasi viihteen ja television ehdoilla?

– Valmentajana olen oikeasti vaativa ja sanon asiat suoraan. Tietyt asiat on sanottava, jotta ihmiset pääsevät tavoitteisiinsa. Muuten koko hommassa ei olisi järkeä. Ehkä sitä ronskimpaa puolta on silti tv-ohjelmissa korostettu.

– Mutta kun on tarpeeksi kova, niin voi olla pehmeä. Yhtälailla voin jutella vaikka parisuhteesta.

Mentula opiskeli aikoinaan sähköasentajaksi, työskenteli alalla kaksi viikkoa ja irtisanoutui. Hän halusi satsata kaiken voimailuun.

– Silloin oli kyllä kova paikka mennä kotiin kahveepöytään ilmoittamaan päätöksestä.

Satsaus kuitenkin kannatti, ja Mentulan liiketoimien sujumisesta on päästy lukemaan muun muassa verokatsauksissa. Mutta hän korostaa, että taustalla on pitkäjänteinen, jo 1990-luvun puolivälissä alkanut työ.

Kysyttäessä Mentula kertoo, että hänen menestymisensä on herättänyt kateutta.

– Kateus on suomalaisen etuoikeus.

– Kaikki mitä minulla on, on omalla työlläni ansaittua. Ja jos haluan tästä nauttia, se on ihan paskan hailee, mitä muut siitä ajattelevat. Haluan että kotona on kaikki tip top, ja on kiva käydä ulkomailla ja asua hyvissä hotelleissa. Mutta omilla rahoillani sen teen.

Kommentoi

Mainos: PeeÄssä

Olitko paikalla, kun Kuopion Prisma avattiin?

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut