JOHN NAISH - Riittää jo - irti maailmasta, jossa kaikkea on ihan liikaa

TUOMO TAKALA

JOHN NAISH Riittää jo - irti maailmasta, jossa kaikkea on ihan liikaa.

Suom. Heli Naski. Atena 2009, 304 s. John Naish kehittelee kirjassaan omaa, maailmaa parantavaa oppiaan, jota hän kutsuu "riittävyyden filosofiaksi". Lyhykäisyydessään se kehottaa meitä kuluttamaan vähemmän, tekemään töitä harkitummin, pohtimaan oman elämämme arvot uusiksi ja asettamaan jatkuva taloudellinen kasvu kyseenalaiseksi.

Vanhaa viiniäkö uudessa leilissä? Osittain totta, osittain ei.

Tämän hetken Suomessa monet kirjassa esitetyt ekologiset toimet, esimerkiksi kierrätys, ovat jo arkipäivää. Naish toistaa teoksessaan jo 1960-luvulla esitettyjä kulutuskriittisiä ideoita, mutta lisää tähän myös omaa ajatteluaan mukaan. Tämä onkin yksi kirjan hyvistä puolista.

Kulutuksen kurjuus Valtiot elvyttävät nyt keynesiläisin opein talouttaan. "Kuluttakaa kansalaiset, kuluttakaa!" kuuluu poliittisen eliitin kehotus. Nyt vuonna 2009 on kuluttamisesta tehty kansalaisvelvollisuus. Onko Naishin esittämä "riittävyyden filosofia" rintamapetturuutta taisteltaessa lamaa vastaan?

Säästeliäisyys ja kuluttamisen minimalismi eivät nyt tosiaankaan ole kovassa huudossa. Jos Naishin ajatukset ylettömän kulutuksen kurjuudesta ja turmiollisuudesta olisi esitetty vaikkapa vuosi sitten, olisi ollut helpompi yhtyä tähän vihreään ja kulutuskriittiseen polemiikkiin, jota kirjassa mielenkiintoisesti ja helppolukuisella tavalla kirjoitetaan esiin. Mutta! Pitkällä tähtäyksellä nämä kestävää kehitystä popularisoivat ajatukset on pakko ottaa vakavasti.

Naish on käännynnäinen. Hän on hypännyt pois uraelämän oravanpyörästä, ja tekee työtä "vain niin paljon kuin hän kokee tarpeelliseksi". Hän kiertää ympäri maailmaa kertoen riittävyyden filosofian oppia. Voitaisiin sanoa, että Naish on tuotteistanut niukkuuteen kehottavat opit ja ajattelusuunnat. Se tuleeko hänestä "guru", jää nähtäväksi.

Maailman mitassa Teos on herättävä ponnistus, mutta ongelmana on kirjan laaja-alaisuus. Kontekstina on koko maailma. Esimerkkiyhteiskuntina ovat tavallisesti länsimaat ja etenkin Englanti, koska Naish on brittiläinen.

Tavallisen suomalaisen on usein vaikea samaistua liikaa kuluttavaan, työholismista kärsivään, oman elämänsä mielekkyyttä epäilevään ja paino-ongelmia potevaan rikkaaseen länsimaalaiseen ihmiseen, jota nuhdellaan yltäkylläisyydestä ja yltiöahneudesta.

Naish tuo mukavasti asiaansa esiin poleemisella, populistisella ja tieteellisiä tutkimuksiakin hyödyntävällä otteellaan. Kirjan lukee helposti yhtä kyytiä muutamassa tunnissa. Lukujen loppuun on lisätty tiivistelmä, joka antaa konkreettisia eettisemmän elämän ohjeita.

Kirjan paras osio on kulutuskriittinen luku. Huonoiten puree talouskasvua kritikoiva osuus, jossa toimitaan liikaa mielipidetasolla. Kirja on suositeltavaa luettavaa meille kaikille, jotka pohtivat miten elää tässä maailmassa paremmin ja ekologisemmin.

Kirjoittaja on johtamisen professori, joka on perehtynyt vastuulliseen liiketoimintaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut