Valtion energia-avustus loppuu kaikessa hiljaisuudessa

Kunnista ei ole luvassa apua energiaremonttien tukemiseen uudessa tilanteessa.

Viimeiset valtionavustukset pientalojen energiaremontteihin on tällä erää jaettu.

Vielä tänä vuonna 625 pienituloista kotitaloutta saa harkinnanvaraista avustusta talonsa energiaremonttiin yhteensä 1,7 miljoonaa euroa. Hakuaika tämän vuoden avustuksiin päättyi jo maaliskuussa, joten uusia avustuksia ei voi enää saada.

– Taustalla on valtion taloudellinen tilanne. Avustus kohdennetaan ensi vuoden alusta sinne, missä tuen tarve on suuri eli iäkkäiden ja vammaisten henkilöiden asuntojen korjaamiseen, sanoo johtava ylitarkastaja Hanna Koskela Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Arasta.

Avustukset on haettu kunnilta, mutta raha on tullut ympäristöministeriön alaiselta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta Aralta eli valtiolta.

Aran asettamilla kriteereillä avustusta on saanut pientalon energiatalouden parantamiseksi sekä uusiutuvien energialähteiden käyttöönottamiseksi, jos asunnon ruokakunnan kokonaistulot ovat olleet pienet. Avustus on ollut lähtökohtaisesti 25 prosenttia remontin kustannuksista.

– Tänä vuonna jouduttiin leikkaamaan avustustasoa muutama prosentti, että jokainen hakija sai avustuksen, vaikkakin vähän pienempänä, Koskela kommentoi.

Kahden hengen taloudessa kuukausitulojen kattona on ollut 2940 euroa. Yli neljän hengen talouksissa jokainen lisähenkilö nosti tulorajaa 875 eurolla. Koskelan mukaan ehdot täyttyivät käytännössä helpoimmin isoissa perheissä.

– Energia-avustus on saanut hankkeita nopeammin liikkeelle. Avustuksen loppuminen ehkä viivästyttää energiakorjauksia, mutta en usko, että ne jäävät kokonaan toteutumatta, hän arvioi.

Teoriassa kunnat voisivat jatkaa energia-avustusten jakamista – mutta omasta budjetistaan. Kuntaliiton energia-asiantuntija Kalevi Luoma ei usko, että kunnat sille tiellä lähtevät kuin korkeintaan poikkeustapauksissa. Eikä hänelle tule mieleen mitään realistista poikkeustapausta.

– Kun valtion raha loppuu, kunnan rahaa ei ole, Luoma toteaa.

Pientalojen harkinnanvaraista energia-avustusta on jaettu pari vuosikymmentä. Avustusten kokonaissumma on vaihdellut vuosittain parin miljoonan euron molemmin puolin. Parin miljoonan euron taso ei kuitenkaan ole ollut lähellekään koko totuus valtiollisista energiaremonttiavustuksista.

Vuoteen 2013 asti myös taloyhtiöt saivat energia-avustusta Aran rahoista. Sekä taloyhtiöt että pientalot huomioiden tuon vuoden avustuspotti oli noin 13 miljoonaa euroa.

Esimerkiksi vuonna 2011 Ara avusti energia-remontteja yli 42 miljoonalla, kun samaan aikaan oli jaossa sekä harkinnanvarainen energiaremonttiavustus että väliaikainen, tulorajaton uusiutuvan energian avustus lämmitysjärjestelmien muutoksiin.

Kaiken lisäksi vuosina 2010–2011 valtion budjetista oli jaossa suhdanneluonteinen 37 miljoonan euron potti taloyhtiöiden energiaremontteihin. Valtiontalouden tarkastusviraston raportin mukaan siitä käytettiin vajaat 25 miljoonaa.

Avustusten loppumisesta ei ole tiedotusrumpua lyöty, päinvastoin.

Maininta harkinnanvaraisen energiaremonttiavustuksen loppumisesta löytyy kyllä Aran internetsivuilta, mutta esimerkiksi valtion omistaman Motivan sivuilla kerrotaan, että kunnat voivat myöntää pientaloille harkinnanvaraista energia-avustusta. Lisätietoja avustuksen hakemisesta, myöntämisestä ja avustuskohteista löytyy Motivan sivujen mukaan Aran ohjeesta vuodelta 2014.

Harkinnanvaraiset energia-avustukset ovat perustuneet lakiin asuntojen korjaus-, energia- ja terveyshaitta-avustuksista. Se kumotaan ensi vuoden alussa, joten energia-avustusten maksaminenkin loppuu tähän vuoteen.

Jo vuonna 2013 tuli voimaan ympäristöministeriön asetus rakennuksen energiatehokkuuden parantamisesta korjaus- ja muutostöissä. Sen myötä energiatehokkuudelle määriteltiin vähimmäisvaatimukset, kun kyse on rakennuksen luvanvaraisesta korjaamisesta, käyttötarkoituksen muuttamisesta tai teknisten järjestelmien uusimisesta.

Tyypillisiä rakennusluvan vaativia korjauksia ovat ulkoseinien, yläpohjan tai alapohjan korjaus- ja muutostyöt.

Lähde: Ara ja ympäristöministeriö

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut