Mediapersoona Vesa Toivanen menehtyi 52-vuotiaana

Vesa Toivanen heinäkuussa 2014. Akseli Muraja

Jussi Tuovinen

Media-alan moniosaaja Vesa ”Vesku” Toivanen menehtyi KYSissa 13. heinäkuuta. Toimeliaan miehen poismeno tuli yllättäen, kesken usean meneillään olevan projektin. Kuopiossa 7. elokuuta 1963 syntynyt Vesku kirjoitti ylioppilaaksi Kuopion Klassillisesta lukiosta. Maitotaloustieteen opinnot Helsingin yliopistossa saivat jäädä, kun kesätoimittajan vakanssi Oikealla Asemalla 1980-luvun puolivälin jälkeen viitoitti tien elämänuralle. Paikallisradion ennakkoluuloton ilmapiiri antoi nuorukaiselle mahdollisuuden toteuttaa luovuutta, josta jo aikaisemmin oli saatu nauttia kaitafilmille kuvatuissa lyhytelokuvissa tai Eric Dorf Bandin musiikillisten performanssien yhteydessä.

Radio-ohjelmista erityisen suosittuja olivat ”Possuaallot” ja yhdessä Mikko Juntusen kanssa tehdyt ”Lasten asema” sekä ”Mikko ja Vesa keittiössä”. Viimeksi mainittu oli todellinen merkkituote, jo kauan ennen nykyistä ruokaohjelma-buumia. Lieden äidillisessä hohteessa valmistui pari ruoka-aiheista kirjaakin. Hyvä yleissivistys mahdollisti myös uutistyön ja teemaohjelmien tekemisen. Yleisradiokin sai miehen palkkalistoilleen.

Yrittäjän taival alkoi vuosituhannen vaihduttua. MediaVesa tuotti aineistoa sekä sähköiselle että printtimedialle, viestintäpalveluja yrityksille ja yhteisöille, videoita, käsikirjoituksia, tapahtumia, kokkausesityksiä,  juonto- ja äänentoistopalveluja jne. Olipa tilaus millainen tahansa, kaikki hoitui. Uudet haasteet eivät pelottaneet. Vesku saattoi järjestellä Kuopion talousalueen ja Kiinan välisiä kauppasuhteita sekä kansainvälisiä Vahvamies-kisoja. Yhdeksi viimeisistä töistä jäi keihäänheittäjä Antti Ruuskasen tiedottajana toimiminen. Sanonta ”monta rautaa tulessa” kuvasi hyvin Veskun työkulttuuria. Luovuus, nokkeluus ja osaaminen näkyivät myös yksityisissä illanvietoissa, seremonia- ja keittiömestarin rooli oli synnynnäinen.

Vaikka laajan tuttavapiirin omannut Vesku oli sosiaalinen persoona, harvat pääsivät häntä ihmisenä lähelle. Yksityisyyttä olivat lapsuuden kotitalo Kettulanlahdessa ja matkustelu Kaukoidässä. Kuitenkin kanssaihmiset olivat hyvin tärkeitä. Kaikkia kohtaan hän oli kuunteleva, lojaali ja huomaavainen. Joulusinappi tuli aina, merkkipäivä huomioitiin ja kotiteatterin asennukseen sai apua. Höystettynä veskumaisella huumorilla ja kommenteilla.          

Elämänkumppani Marjan, veljen, rakkaiden lemmikkikoirien ja muiden läheisten lisäksi Veskua jäi ikävöimään ja yhteisiä hetkiä muistelemaan suuri joukko kanssakulkijoita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.