Suomi mukaan talous-Pisaan - "Jokaisen tulisi hallita oma taloutensa"

Yhdeksäsluokkalaiset pääsevät osallistumaan taloustaitojen mittaamiseen vuonna 2018.

Koululaisten osaamista mittaavaa Pisa-tutkimusta laajennetaan Suomessa koskemaan myös taloustaitoja. Aiemmin Suomi ei ole osallistunut taloustaitoja mittaavan osuuteen. Suomi ottaa osaa talous-Pisaan, kun tutkimus järjestetään seuraavan kerran vuonna 2018.

Finanssialan Keskusliiton (FK) tutkimuspäällikkö Tarja Kallonen iloitsee talousosuuden lisäämisestä Pisa-kokeeseen. Liiton mukaan usein käy niin, että sen taidon opetukseen kiinnitetään huomiota, jonka tuloksia mitataan.

– Pisa-tutkimusten mukaan hyvät taloustaidot tukevat myös muuta oppimista. Taloustaitoja kehittämällä vältetään ylivelkaantuminen ja maksuhäiriömerkinnät. Jokaisen tulisi hallita oma taloutensa ja raha-asiansa iästä riippumatta, Kallonen sanoo.

Yli puolet suomalaisista suunnittelee talousasioitaan heikosti. FK:n Säästäminen ja luotonkäyttö -tutkimuksen mukaan suunnittelun kesto on alle kolme kuukautta. Nuorista yli 60 prosenttia ei ole kiinnostunut talousasioiden suunnittelusta eikä myöskään seuraa menojaan kovin säännöllisesti.

– Tarvetta oman talouden seuraamiseen kuitenkin olisi, sillä Asiakastiedon tuoreiden maksuhäiriötilastojen mukaan maksuhäiriöt ovat merkittävässä kasvussa. Vuodesta 2009 tähän päivään kasvu on 24 prosenttia.

Maksuhäiriöitä on eniten 25–34-vuotiailla. Heistä lähes viisi prosenttia on ottanut pikavippiä vuoden sisällä esimerkiksi tekstiviestillä. Hoitamattomista opintolainoista puolestaan yli 60 prosenttia lankeaa ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden niskoille.

OECD:n jäsenmaiden tutkimusohjelma Pisa tuottaa tietoa koulutuksen tilasta ja tuloksista sekä koulun ulkopuolella tapahtuvasta oppimisesta. Se kertoo, miten 15-vuotiaat nuoret hallitsevat tulevaisuuden kannalta keskeisiä avaintaitoja.

Pisa on toteutettu kuusi kertaa, ensimmäisen kerran vuonna 2000 ja viimeksi vuonna 2015. Viime vuoden tulokset julkistetaan joulukuussa. Tutkimuksessa tutkitaan lukutaitoa sekä matematiikan ja luonnontieteiden osaamista. Jotkin maat osallistuivat vapaaehtoisiin tehtäviin ongelmanratkaisussa ja taloustaidoissa.

Suomalaiskoulut niittivät mainetta jo ensimmäisessä tutkimuksessa vuonna 2000. Viime tulokset (2012) osoittivat suomalaisnuorten tason heikentyneen. He saivat lukutaidossa sijan kuusi, matematiikassa sijan 12, luonnontieteissä sijan viisi ja ongelmanratkaisussa sijan yhdeksän. Suomessa Pisa-tutkimuksesta vastaa Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut