Uutiset pyhästä sodasta tukevat jihadistien värväystoimintaa

Jukka Patrakka

Algeriassa syntynyt, lähes koko ikänsä Suomessa asunut yhteisöpedagogi Oussama Yousfi toteaa islamin olevan yhteydessä väkivaltaiseen radikalisoitumiseen.

Äärimuslimien terrorismi ei hänen mukaansa kuitenkaan perustu islamin oppeihin.

– Terrorismi on uskonnon politisoitumista, Yousfi sanoi Radikalisaatio, ääriliikkeet ja niistä irtaantuminen -luennolla Kuopiossa tiistaina.

Jos islamin sanotaan olevan ideologia, sama hänen mielestään pätee kaikkiin uskontoihin.

– Esimerkiksi buddhalaisuuden arvot koskevat kaikkia elämän osa-alueita. Mikään uskonnon oppi ei silti itsessään ole väkivaltainen. Kyse on siitä, miten ihmiset tulkitsevat ja käyttävät uskontoa.

Uskonnollisista teksteistä saatetaan poimia tarkoitushakuisesti jotakin, joka pyhittää väkivallan.

– Koraanissa puhutaan sodista, mutta määritellään, milloin sota on oikeutettua. Näitä ehtoja Koraanilla ääriliiketoimintaansa perustelevat eivät huomioi.

Yhdysvallat tuki äärimuslimien al-Qaida-järjestöä Afganistanissa Neuvostoliittoa vastaan. Järjestön sissit saivat aseet ja sotilaskoulutuksen. Myöhemmin sen jälkiä seurasi huomattavasti kovaotteisempi Isis.

Yousfi korosti, että Isisin teot shokeeraavat muslimeja. Hänestä median pitää olla tarkkana, miten äärijärjestön toiminnasta kerrotaan. Muuten on riski, että uutisointi auttaa Isistä rekrytoimaan lisää jäseniä.

– Ei pidä käyttää Isisin terminologiaa islamilaisesta kalifaatista. Muslimit eivät sitä tunnusta.

Median ei pitäisi viljellä myöskään pyhä sota -julistusta.

– Toisten tappamisessa ei ole mitään pyhää.

Kun jihadistien sanomaa toistetaan kansainvälisessä uutisvirrassa, monet nuoret voivat Yousfin mukaan innostua lähtemään mukaan Isisin riveihin.

Radinet-hankkeen projektikoordinaattori Yousfi kertoi hankkeen exit-mallista, jolla ihmisiä ohjataan pois väkivaltaisesta ääriajattelusta ja -toiminnasta.

– Toimintamme on puolueetonta ja luottamuksellista.

Radinet ei suojele rikollisia.

– Se ei myöskään ole tiedustelukanava viranomaisille.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut