Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjoissavolaisille poliiseille sakot Auer-urkinnasta

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi sakkorangaistuksiin kaksi pohjoissavolaista vanhempaa konstaapelia, jotka hakivat poliisin tietojärjestelmän kautta tietoja Anneli Auerin rikostutkinnasta.

Molemmat saivat kymmenen päiväsakkoa virkavelvollisuuden rikkomisesta. 53-vuotias miespoliisi joutuu maksamaan 320 euroa ja 47-vuotias naispoliisi 250 euroa.

Tapaukset sattuivat syksyllä 2011. Mieskonstaapeli teki poliisin RikiTrip-järjestelmään yövuorossaan kaksi hakua "auer" ja anneli auer" -nimillä. Naiskonstaapeli teki yhden haun.

Kumpikin myönsi tehneensä haut, mutta molemmat kiistivät syyllistyneensä rikokseen.

Miespoliisi kertoi, ettei ollut tietoinen menettelynsä laittomuudesta. Mies valitteli oikeudessa, ettei ollut saanut käyttökoulutusta ohjelmiston käyttämiseen.

Mies kertoi, että poliisilla on runsaasti ohjeistusta asiasta, mutta hän ei ollut ehtinyt niitä kaikkia lukemaan.

Naispoliisi vetosi ammatilliseen oppimiseen. Hän kertoi joutuvansa työnsä puolesta käymään rikospaikoilla. Nainen kertoi, että tarkoituksena oli oppimismielessä katsoa, mikä Auer-tutkinnassa oli tuolloin mennyt vikaan.

Todistajana kuultu poliisimies kertoi, että sen jälkeen kun muutamat poliisit olivat katsoneet hiihtäjä Mika Myllylään liittyviä tietoja, poliisien kanssa oli keskusteltu ja heidän ohjeistustaan poliisiasiain tietojärjestelmän käyttämisestä oli muutettu.

Käräjäoikeus totesi, että vastaajien olisi pitänyt pystyä ilman erillistä koulutusta toteamaan laista, mihin tarkoituksiin tietoja on mahdollista käyttää.

Vastaajat eivät keränneet ja käyttäneet tietoja oikeuden mukaan esimerkiksi poliisin tutkimus-, koulutus- tai suunnittelutoimintaan. Vastaajilla ei näin ollen ollut oikeutta käsitellä Auerin tietoja.