Kaivosyhtiön aikeet huolestuttavat maanomistajia Leppävirralla

Jo alustavat kartoitukset ovat nostattaneet paljon kysymyksiä maanomistajissa. Annamaija Herola

Martti Ripaoja

Grafiittiesiintymää tutkivan kaivosyhtiön aikeet huolestuttavat Leppävirran Haapamäen ja Heinäveden Pitkäjärven alueen maanomistajia.

Varauksen tehnyt malminetsintäyhtiö Fennoscandian Resources on vasta hakemassa varsinaista malminetsintälupaa, mutta jo alustavat kartoitukset ja tutkimukset ovat nostattaneet paljon kysymyksiä. Maanomistajat järjestivät Leppävirralla torstaina oman infotilaisuudenkin saadakseen vastauksia.

– Monelle oli varmaan vähän järkytyskin, miten isoja asioita jokamiehenoikeudella saa tehdä, kun on tehnyt varauksen, kertoo haapamäkeläinen Henna Poutiainen.

Varaus sallii jokamiehenoikeudella kartoituksen ja pienimuotoisen näytteenoton maastossa. Syväkairausten ja systemaattisen näytteenoton vaatima malminetsintälupa on parhaillaan Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin käsittelyssä.

Leppävirran ja Heinäveden kunnat vaativat, että malminetsintä tehdään ympäristöä vahingoittamatta ja että luvan ehdoksi asetetaan korkea 100 000 euron vakuus.

Lupaa haetaan tässä vaiheessa noin tuhannen hehtaarin alueelle kuntien rajoilla Kohmansalossa. Fennoscandian Resourcesin emoyhtiö on brittiläinen kaivosyritys Beowulf Mining Plc. Savosta haetaan yleistä amorfista grafiittia harvinaisempaa suomugrafiittia.

Paikallisia asukkaita arveluttaa mahdollisen kaivoksen perustaminen, vaikka se olisikin monien vuosien päässä.

– Siinä on varmasti sekä hyvät että huonot puolensa, mutta itse näen, että hyvää tulisi tosi vähän. Valitettavasti minulla ei vain usko riitä. Huonoja esimerkkejä on niin paljon, Henna Poutiainen sanoo.

Lypsykarjatilan emäntää askarruttaa etenkin pohjavesien ja läheisen Suvasveden säilyminen puhtaina. Mahdollinen grafiittikaivos ei olisi mikään Talvivaara, mutta Leppävirran omatkaan kokemukset Särkiniemen nikkelilouhoksesta eivät vakuuta.

– Tietoa on joka tapauksessa saatava paljon, paljon lisää, Poutiainen sanoo.

– Salailu on sellainen tie, jolle ei pidä lähteä. Avoimilla korteilla on pelattava koko ajan. Sen verran isojen arvojen edessä tässä ollaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.