Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulevaisuuden lehmä voi olla vähäpäästöinen

Luonnonvarakeskuksen mukaan suomalaislehmät tuottavat paljon metaania.

Tulevaisuuden lehmät saattavat olla nykylehmiä vähäpäästöisempiä. Lehmien tuottamaan metaanin määrään voidaan todennäköisesti tulevaisuudessa vaikuttaa jalostuksella. Asiasta kertoo Luonnonvarakeskus (Luke).

Tuoreessa tutkimuksessa lehmän geeniperimästä on löydetty alueita, jotka ovat yhteydessä sen tuottamaan metaanin määrään. Tieto on merkittävä, sillä ihmisen tuottamasta metaanista kolmasosa on peräisin nautakarjatuotannosta. Maapallolla on reilu miljardi nautaa, joista jokainen hönkäilee ilmastoa lämmittävää metaania noin 500 litraa päivässä.

Lehmien perimän, ravitsemuksen ja pötsin mikrobikoostumuksen välisiä vuorovaikutuksia tutkittiin Aberdeenin yliopiston johtamassa EU-rahoitteisessa hankkeessa, jossa myös Luke oli mukana yhdessä kymmenen muun eurooppalaisen tutkimuslaitoksen kanssa. Tutkimuksessa selvitettiin, miten perimän, ravitsemuksen ja pötsin vuorovaikutus vaikuttaa lypsylehmän energiatehokkuuteen ja metaanipäästöihin.

Runomics-hankkeessa tutkittiin tuhatta lehmää Euroopan eri maista. Luken tutkimusnavetan "akvaariossa" vieraili sata suomalaista ayrshireä, joilta tutkittiin muun muassa kasvihuonepäästöjä ja ruoansulatusta.

Yksittäisten lehmien, eri tilojen ja eri maiden välisissä mittaustuloksissa oli suuria eroja. Luken mukaan oli odotettua, että suomalaiset ja ruotsalaiset lehmät tuottivat muita maita enemmän metaania. Tämä johtuu säilörehuvaltaisesta ruokinnasta, ei perimästä.

– Jos lehmien metaanipäästöjä halutaan vähentää, valintaa ei kannata tehdä suoraviivaisesti jättämällä karjaan vähäpäästöisimpiä lehmiä. Tulokset viittaavat päinvastoin siihen, että monet alhaisen metaanituotoksen lehmät eivät ole tehokkaita, sillä ne eivät pysty käyttämään hyväkseen rehun energiaa, Luken professori Johanna Vilkki kertoo tiedotteessa.

Lähitulevaisuudessa selviää, voidaanko vähäpäästöisten ja tehokkaiden lehmien valinta jalostukseen tehdä geenitiedon perusteella.

Lähde:

Luonnonvarakeskus