Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tahkolle Suomen pisimmät portaat

Kuopion kaupunki ja Tahkon yritykset rakentavat Nilsiän Tahkon huipulle Suomen pisimmät, kilometrin pituiset portaat. Portaita hyödynnettäisiin maan pisimmän vaijeriliukuradan rakentamisessa.

Tavoitteena on saada hiihtokeskuksena tunnetulle Tahkolle uusia kesätapahtumia ja väkeä.

Rinneyhtiö Huippupaikat Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Suutarinen kertoi torstai-iltana, että portaiden rakentaminen voisi alkaa tämän vuoden puolella.

– Hanke on hyvä ja koko alueen. Portaiden rakentamisen pitäisi alkaa jo syksyllä, mutta lupien takia tulee kiire. Tarvitaan maisema- ja toimenpideluvat. Vaijeriliukuradan rakentaminen on selvityksessä. Se tehtäisiin ensi kesänä, hän sanoo.

Ilkka Suutarisen poika, Huippupaikat Oy:n toimitusjohtaja Lauri Suutarinen tutustuu tänään perjantaina ympäristöihmisten kanssa portaille suunniteltuun reittiin.

Portaat ovat osa tänä syksynä julkistettavista Tahko Action Plan -hankkeen rinneuudistuksista. Kuopion kaupunkirakennelautakunta päättää kaupungin osallistumisesta ensi keskiviikkona. Esityksen mukaan kaupunki myöntää rakentamiselle 100 000 euron arvonlisäverottoman rahoitusosuuden yhdyskuntatekniikan investointien määrärahasta. Avustus annettaisiin Huippupaikat Oy:lle portaiden valmistuttua.

Tahkon Action Plan -ohjelman suunnittelussa ovat mukana Huippupaikat Oy, Osuuskauppa PeeÄssä, TAHKOcom Oy, PNT Active Oy (Tahko Chalet), Tahko Spa Hotel, Patrol Oy (Ski Mac), SeikkailuKuopio Oy, Kuopio-Tahko Markkinointi Oy sekä Tahkon tapahtumien kehittämishanke.

Kuopion kaupunkia suunnittelutyössä edustaa kaupungin yrityspalvelu.

Tahkolla on yli 8 500 petipaikkaa. Tavoitteena on löytää Tahkolle soveltuvia uusia toimintoja, joilla saadaan pienennettyä kausivaihtelua. Tahkon talvi on yleensä hoidettu ja yritykset saavat silloin rahaa. Lumettomana kautena majoittujia on vähän, jonka seurauksena yritysten kyky tehdä tulosta ja investoida on haastava.

Vaijeriliukuradan yläasema olisi portaiden yläpäässä. Portaat muodostaisivat tuolihissiyhteyden kanssa patikoijan kiertoreitin, jossa retkeilijä voisi kulkea portaita tai käyttää tuolihissiä.

Portaiden käyttäjiä arvioidaan olevan päivittäin useita satoja lumettoman kauden ulkopuolella.

Kumppaneina suunnittelussa ovat Kilpa- ja Huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU ja Sport Lab Jyväskylä. KIHU johtaa Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön osaamisohjelmaa. Tahkolla on Triathlon-valmennuskeskus.