Kielletyt verkko-osoitteet vapautuivat: "Lista oli virkamiesten likaisen mielikuvituksen tulosta"

Aiemmin kielletyt internetosoitteet vapautuivat rekisteröitäviksi tämän viikon maanantaina, kun Suomen verkkotunnuslaki uudistui perinpohjaisesti.

Halutuimpien osoitteiden kimppuun käytiin heti maanantaiaamuna. Moni osoitteista päätyi verkkotunnusten välittäjille, kuten turkulaiselle Euronic Oy:lle.

– Viestintäviraston järjestelmässä kävi niin kauhea kuhina, että ihan kaikkia ei saatu, mitä olisi haluttu, Euronic Oy:n toimitusjohtaja Pekka Salo kertoo.

Turkulaisyritys varasi nimiinsä lukuisia aiemmin kiellettyjä verkko-osoitteita, kuten kaksikirjaimiset gh.fi:n ja ke.fi:n. Muutkin olivat kiinnostuneita lyhyistä osoitteista, sillä kaikki kaksikirjaimiset osoitteet on nyt varattu.

Kiellettyjen tunnusten listalla oli myös esimerkiksi loukkaaviksi tai rikolliseen toimintaan yllyttäviksi luokiteltuja osoitteita, kuten Euronic Oy:n varaama fuck.fi -osoite.

– Se oli vähän sellainen vitsi. Kunhan tuossa varattiin, kun varailtiin muitakin, Salo kertoo.

Lakimuutokset astuivat voimaan jo 5. syyskuuta. Uudistus höllensi verkkotunnusten rekisteröintiin liittyviä rajoituksia muutenkin kuin vapauttamalla kiellettyjä osoitteita.

Vaikutukset näkyvät jo Viestintäviraston tilastoissa. Syyskuun 5:nnen päivän jälkeen on myönnetty enemmän verkkotunnuksia kuin viime vuoden syyskuussa yhteensä, jolloin tunnuksia varattiin 5 300 kappaletta.

Viestintäviraston kokoamalla listalla oli kaikkiaan noin 900 kiellettyä osoitetta, joiden joukossa oli esimerkiksi kirosanoja ja alapääsanastoa.

– Lista oli ihan virkamiesten likaisen mielikuvituksen tulosta, Viestintäviraston Juhani Juselius kertoo nauraen.

Kieltolista otettiin käyttöön vuonna 2003 ja se pidettiin salaisena viime maanantaihin saakka.

– Kyllä lista oli varmaan perusteltu silloin aikoinaan. Nyt ihmiset ovat oppineet käyttämään nettiä, eikä ole niin suuria houkutuksia tällaisten osoitteiden käyttöön. Tärkeintä on sivuston sisältö, ja siihen pätevät yhä esimerkiksi rikoslait, Juselius pohtii.

Nyt verkko-osoitteeksi voi rekisteröidä käytännössä mitä tahansa lukuun ottamatta suojattua nimeä tai tavaramerkkiä. Osoitteiden vapauduttua esimerkiksi paska.fi, perkele.fi ja perse.fi -osoitteet ovat löytäneet ottajansa. Paljon roisimpiakin osoitteita on varattu.

Suomen verkko-osoitekäytäntö on ollut harvinaisen tiukka. Sääntöjä purettiin, koska niiden pelättiin vaikeuttavan kansainvälistä yhteistyötä.

– Muut maat olivat karsineet sääntönsä jo ajat sitten, osalla niitä ei koskaan ollutkaan, Juselius perustelee uudistusta.

Ennen lakimuutosta verkkotunnuksia ei saanut varailla myyntitarkoituksessa. Nyt tunnuskauppa on sallittua.

– Vielä ei ole ihan hahmottunut, millaisissa hintaluokissa Suomessa liikutaan, Salo sanoo.

– Useimmat kauppaavat osoitteita muutamilla satasilla. Mielenkiintoinen nimi voi mennä nelinumeroisellakin summalla.

Myynnin vapautuminen vaikutti heti ainakin Euronic Oy:n liiketoimintaan, sillä yritys perusti verkkotunnuskaupan. Domainkaupan kallein osoite on tällä hetkellä joulupukki.com. Siitä pyydetään 4 900 euroa.

Viestintäviraston ylläpitämä verkko-osoitteiden rekisteri on löytyy osoitteesta www.domain.fi.

Faktaa lakiuudistuksesta:

Viestintäviraston kautta ei enää voi rekisteröidä .fi-päätteisiä verkkotunnuksia, vaan rekisteröinti tapahtuu välittäjän avulla. Viestintävirasto myöntää edelleen tunnukset ja ylläpitää tunnuksista sekä välittäjistä rekisteriä.

Suomalaisen verkkotunnuksen saa varata kuka tahansa kansalaisuudesta ja iästä riippumatta. Verkkotunnuksia saa rekisteröidä myös myyntitarkoituksessa.

Aiemmin ei voinut rekisteröidä esimerkiksi kaksikirjaimista toisen maan maatunnusta, yritysmuotojen lyhenteitä tai loukkaavia tai rikolliseen toimintaan yllyttäviä osoitteita. Etu- ja sukunimiyhdistelmätkin tulivat vapaasti rekisteröitäviksi.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut