Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suokonautiolle varoitus palkkioiden perimisestä

Kuopion hiippakunnan tuomiokapituli antoi pastori Markku Suokonautiolle kirjallisen varoituksen torstaina.

Tuomiokapitulin mukaan entinen Sonkajärven kirkkoherra Suokonautio on toiminut vastoin pappisviran velvollisuuksia, kun hän ei ole noudattanut säännöstä, jossa pappia kielletään ottamasta palkkiota kirkollisesta toimituksesta. Kirkollisia toimituksia ovat muun muassa hautajaiset ja avioliittoon vihkiminen.

– Pastori Suokonautio on rikkonut kirkkojärjestystä ja antamaansa pappislupausta. Toiminta on ollut järjestelmällistä ja pitkäaikaista. En voi ymmärtää enkä hyväksyä tällaista seurakuntalaisten rahastusta. Olen kertonut Suokonautiolle, että hänen varoitustilinsä on nyt täynnä. Papin pitää toimia aina niin, että ihmiset voivat luottaa pappiin ja seurakuntaan, sanoo piispa Jari Jolkkonen tuomiokapitulin lähettämässä tiedotteessa.

Ylä-Savon seurakuntayhtymä teki Suokonautiosta tutkintapyynnön tuomiokapitulille vajaa vuosi sitten. Tutkinnassa kävi ilmi, että pastori Suokonautio on pyytänyt kirkollisten toimitusten suorittamisesta korvausta. Pyydetty korvaus on vaihdellut 250–300 euron välillä. Korvausta on nimitetty kulukorvaukseksi ja se pitää sisällään sekä toimituspalkkion että matkakorvauksen.

Lisäksi Suokonautio on käyttäytynyt papille sopimattomalla tavalla, kun hän on ottanut korvausvaatimuksensa esille vasta toimituskeskustelun tai kirkollisen toimituksen yhteydessä sekä pyytäessään kohtuuttoman suurta matkustuskulukorvausta.

Kirkkojärjestyksen mukaan kirkollisen toimituksen suorittamisesta ei saa ottaa palkkiota. Tämä koskee muun muassa pappia ja kanttoria, myös eläkkeellä olevia.

Selvityksen mukaan Suokonaution toiminnassa kyse ei ole yksittäistapauksesta vaan järjestelmällisestä pidemmän aikaa jatkuneesta tietoisesta toiminnasta.

Tutkinnan yhteydessä ei käynyt ilmi, oliko Suokonautio ilmoittanut saamansa tulot verottajalle.

– Papiksi vihittäessä henkilö antaa pappislupauksen. Siinä hän lupaa muun muassa noudattaa kirkon lakia ja järjestystä. Koska Suokonautio on vihitty papiksi, hänen tulee noudattaa kirkkolakia ja kirkkojärjestystä. Niiden noudattamatta jättäminen voidaan tulkita pappisviran velvollisuuksien vastaiseksi toiminnaksi, tuomiokapitulin tiedotteessa kerrotaan.