Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sully - uroteko Hudson-joella

Arvio: 4/5 tähteä.

15. tammikuuta 2009 lentokapteeni ”Sully” Sullenberg teki pakkolaskun hyiseen Hudson-jokeen. Näin Sully pelasti 155 koneessa olleen ihmisen hengen.

Mikäli elokuva kertoisi vain tämän, kyseessä oli uutistapahtumien dramatisointi, mikä ei kuulosta mielenkiintoiselta. Ohjaaja Clint Eastwood ja Tom Hanks Sullyn roolissa tuntui toki hyvältä yhdistelmältä.

Onneksi Eastwood on viisas ihminen. Kun elokuva alkaa, onnettomuus on jo tapahtunut. Siihen toki palataan myöhemmin parikin kertaa useammastakin näkökulmasta, mutta Sully – uroteko Hudson-joella ei ole sankaritarina tai tositapahtumiin perustuva katastrofielokuva.

Kyse on siitä, mitä tapahtuu onnettomuuden jälkeen ja miten moinen traumaattinen onnettomuus vaikuttaa ihmisiin, siis muihinkin mutta varsinkin Sullyyn. Yksi suurimmista kysymyksistä kuuluu, toimiko Sully oikein? Pelastiko hän 155 ihmisen hengen, vai aiheuttiko hän 155 ihmisen hengenvaaran tekemällä väärän päätöksen jokeen laskeutumisesta?

”Hudsonin ihme” oli maailmanlaajuinen uutinen ja valtava mediatapahtuma Yhdysvalloissa. Kaikkein vähiten Sullya kiinnostaa saatu huomio, medianäkyvyys ja sankarin maine. Mies on lentänyt 42 vuotta, ja nyt hänen koko uransa arvioitaisiin 208 sekunnin perusteella.

Eastwood hyppii tyylilajista toiseen, mutta yksi asia pysyy samana. Se on asialinjalla pysyminen. Mies ei hötkyile, ylidramatisoi eikä sorru imelyyksiin. Tunteellisuus on eri asia kuin imelyys. Tämä pätee myös Sullyyn, ja siksi elokuva toimii.

Marko Ahonen