Teit meistä kauniin

Apulannan ensimmäinen kokoonpano oli Sipe, Toni ja Antti. Heitä esittävät Teppo Manner, Tatu Sinisalo ja Roope Salminen.

Arvio: 3/5 tähteä.

Tositarinaan perustuva elokuva on vaikea laji. Iso nimi, kuten Mannerheim, Sibelius tai Hurriganes kun ei vielä takaa, että aiheesta saa hyvän elokuvan. Todellisuus ei aina taivu tarua ihmeellisemmäksi.

Teit meistä kauniin on elokuva Apulanta-yhtyeen alkutaipaleesta. Se kuvaa, kuinka yhtye sai alkunsa Heinolassa 1990-luvun alussa ja löi itsensä läpi muutamassa vuodessa, vaikka alussa rahaa ei meinannut löytyä edes soittimiin, eikä soittotaitokaan ollut päätähuimaava. Näistä asetelmista syntyy ohjaaja Tuukka Temosen johdolla kasvutarina tekemisen ilosta ja palosta, esteiden ja pettymysten voittamisesta, ystävyydestä ja meret ylittävästä rakkaudesta.

Samalla Temonen liittää Apulannan osaksi isompaa tarinaa 1990-luvun lamasta, mikä on omiaan vahvistamaan sukupolvikokemusta.

Etukäteen suurinta uteliaisuutta on herättänyt tietenkin se, millaisia apislaisten kenkiin astuvat näyttelijät ovat. Jo aiemmin julkaistuista kuvista on nähty, että Tatu Sinisalo, Teppo Manner, Iiro Panula ja Roope Salminen ovat hämmästyttävän samannäköisiä kuin Toni Wirtanen, Sipe Santapukki, Tuukka Temonen ja Antti Lautala. Näyttelijät ovat löytäneet myös olemukseensa esikuviensa tunnistettavia piirteitä. Erityisesti Panula tekee yhtä aikaa rikkaan ja vähäeleisen roolin Tuukkana.

Teit meistä kauniin on henkeen ja vereen bändielokuva siinä mielessä, että kaikista yhtyeen jäsenistä ja heidän perheistään yritetään ehtiä kertoa jotakin. Yllättävin ratkaisu on, kuinka suureksi Temonen on kasvattanut oman hahmonsa. Yhtyeen ensiaskelten rinnalla seurataan alusta asti, kuinka Tuukka, kapinallinen ja pahamaineinen rähisijä, ottaa yhteen maailman kanssa. Paljon vähemmän saamme tietää vaikka siitä, mitä hiljainen Sipe miettii tai mikä piinkovaa punkkaria Anttia ajaa.

Tärkeimmässä elokuva kuitenkin osuu maaliin: se ei tee nuorista muusikoista ylistävää sankaritarinaa.

Mutta sitten se iso kysymys. Elokuva kiinnostaa Apulannan faneja, mutta toimisiko se itsenäisenä tarinana nuorista, jotka perustavat bändin päijäthämäläisessä kaupungissa vuonna 1991. Teit meistä kauniin on sympaattinen, hauska ja koskettavakin. Mutta yllättävä tai mieleenpainuva? Ei kovin. Draamaelokuvana se kärsii päähenkilön puutteesta, sisäisen maailman pintapuolisuudesta ja enteitä maalaavasta juonenkuljetuksesta. Elokuvan taika on siinä, että se kertoo Apulannasta. Se pukee kuviksi tarinan yhtyeestä, jonka läpimurto vaati poikkeuksellista sinnikkyyttä.

Ilman elokuvaa tuo ajanjakso olisi vain aikalaisten ulottuvilla.

Millamari Uotila

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.