Satoja irtisanomisia tulossa SPR:n vastaanottokeskuksissa pitkin maata

Suonenjoen vastaanottokeskus Vanha Maamies pyritään tyhjentämään suunniteltua elokuuta nopeammin. Kuva Maamiehen joulumessuilta. Matias Honkamaa

Marita Tiihonen

SPR:n piireissä eri puolilla maata on käynnistymässä yhteistoimintaneuvottelut työntekijöiden irtisanomiseksi turvapaikanhakijoita varten perustetuista vastaanottokeskuksista. Yt-menettelyt tulevat koskemaan satoja työntekijöitä.

Irtisanomisaalto on seurausta Maahanmuuttoviraston tiistaisesta ilmoituksesta lakkauttaa yhteensä 7 232 turvapaikanhakijoiden majoituspaikkaa syyskuun loppuun mennessä.

Paikkavähennyksistä 5000 koskee SPR:n yksiköitä. Se on kolmasosa SPR:n nykyisistä paikoista. Alasajonkin jälkeen paikkoja jää kuitenkin vielä 10 000.

SPR on palkannut viime syksystä lähtien yhteensä noin 1500 työntekijää näihin yksiköihin. irtisanomisneuvotteluja ei käydä keskitetysti, vaan kukin SPR:n piiri hoitaa omaa aluettaan koskevat neuvottelut.

SPR:n järjestöjohtaja Marita Salon mukaan tässä vaiheessa ei tiedetä, kuinka moni työntekijä tulee ensimmäisessä aallossa irtisanotuksi.

– Ei voi sanoa, että paikkaluvun suhteessa kolmasosa työntekijöistä joutuisi lähtemään. Vasta neuvotteluissa nähdään, miten töitä ja paikkoja järjestellään. Sopeutus on iso se on selvä, mutta kokonaiskuva tarkentuu vasta kevään edetessä.

SPR:llä on ollut vastaanottotoimintaa 11:ssä piirissä, joista vain yhdestä toiminta lakkaa kokonaan syksyyn mennessä.

Salo huomauttaa, että alusta alkaen on ollut selvää, etteivät työpaikat ole ikuisia. Toiminta ajetaan alas sitä mukaa kuin tarve vähenee ja pakolaisten oleskelulupapäätöksiä tehdään.

 

Pohjois-Savossa SPR:n yt-neuvottelut koskevat Keiteleen vastaanottokeskuksessa 11 työntekijää ja Suonenjoen Vanhan Maamiehen vastaanottokeskuksessa 14 työntekijää. Suonenjoella yt-menettely on jo aloitettu. Keiteleellä yt-menettely alkaa huhtikuussa.

– Nyt keskustellaan siitä, millä aikataululla alasajo etenee. Se on maksimissaan puoli vuotta, kertoo toiminnanjohtaja Kaisu Haataja SPR:n Savo-Karjalan piiristä.

Haatajan mukaan Suonenjoen vastaanottokeskus Vanha Maamies pyritään tyhjentämään suunniteltua elokuuta nopeammin.

– Uskoisin, että tilat tyhjenevät siellä jo kesäkuun loppuun mennessä. Tarvittaessa sieltä siirretään loput turvapaikanhakijat Keiteleelle, missä toiminta loppuu syyskuussa.

Kuopion Setlementti Puijola ry ei vielä tässä vaiheessa aloita työntekijöiden vähentämistä, vaikka Maahanmuuttovirasto vähentää yhdistyksen ylläpitämistä Leväsen ja Tarinan paikoista yhteensä 110.

– Meidän henkilöstömitoitus on sopiva nykyiselle noin 300 turvapaikanhakijalle. Työntekijöitä on 40. Jos asukkaiden määrä vähenee, toki sitten joudumme tarkastelemaan tilannetta, sanoo toiminnanjohtaja Eija Teerineva.

Pohjois-Savossa oleskelevien turvapaikanhakijoiden puhuttamiset oleskelulupia varten ovat vasta alkamassa.

– Lähipäivinä puhuttamiset alkavat viimein täydellä teholla. Pohjois-Savosta viedään keskitetysti bussilasteittain turvapaikanhakijoita Lappeenrantaan. Selvistä tapauksista päätökset saadaan muutamassa viikossa, joten sitä mukaa oleskeluluvan saaneet voivat hakeutua vastaanottokeskuksista pois, kertoo maahanmuuttopäällikkö Lisbeth Mattsson Pohjois-Savon ely-keskuksesta.

 

Oikaisu 1.4. klo 10:51: Perjantain Savon Sanomissa (1.4.) kerrottiin virheellisesti, että SPR vähentää Pohjois-Savossa 70 työntekijää. Kaikissa SPR:n Savo-Karjalan alueen vastaanottokeskuksissa on noin 70 työntekijää. Vähennykset koskevat kuitenkin vain lakkauttamispäätöksen saaneita Suonenjoen ja Keiteleen vastaanottokeskusta. Kiteen ja Paiholan vastaanottokeskuksia ei ole päätetty lakkauttaa, joten niitä yt-neuvottelut eivät koske.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut