Uutisen takana: Kansainvaelluksille ei näy loppua

Eija Kupiainen

Maahanmuutto on hieman hiipunut viime syksyn huipusta. Kun on talvi, liikkuminen etelästä kohti pohjoista ei suju helposti. Vaikka kuinka toivoisimme, ettei kenenkään tarvitsisi lähteä pakoon kotoaan, monet merkit viittaavat siihen, että suuret kansainvaellukset jatkuvat.

Mistä niitä pakolaisia oikein tulee? Heitä tulee alueilta, joissa on sotaa, konflikteja, vainoa ja pelkoa. Lähi-idässä monen on paettava sananmukaisesti henkensä edestä.

Kansainvaellusten perimmäisiä syitä selvittelee muun muassa maahanmuuttovirasto eli Migri. Tutkija Arno Tanner kävi äskettäin puhumassa muuton taustoista historiapäivillä Lahdessa.

Niin Syyriassa kuin Irakissakin käydään monen rintaman sotaa yhtä aikaa. Syyriassa on hallituksen joukot vastaan kapinalliset, arabit vastaan kurdit, shiiat vastaan sunnit. Isis rusikoi kaikkia.

Pakolaisia tulee myös Afganistanista. Kaikissa mainituissa maissa yhteiskunnan rakenteet ovat heikkoja ja huonosti kehittyneitä. Konfliktit johtavat nopeasti siihen, että mikään ei toimi. Sairaaloita suljetaan, kouluun ei pääse, teitä ei korjata. Talous romahtaa.

Konfliktien aiheuttama sekasorto ei useinkaan ole ainoa pakoon lähtemisen syy. Kun kaikki romahtaa ympäriltä, ei ole enää tarjolla töitäkään, jonka turvin pysyä leivässä kiinni.

Väkiluku on kasvanut nopeasti Irakissa ja Syyriassa. Valtioiden ikärakenne on sellainen, että valtaosa kansalaisista on nuoria tai lapsia.

Kun taloudet romahtavat, työttömyys koettelee pahiten juuri nuorisoa.

Irakin ja Syyrian ohella myös Afrikassa on valtioita, kuten Nigeria ja Kongo, joiden nuorista puolet on vailla työtä. Asukkaita näissä maissa on kymmeniä miljoonia.

Ilmastonmuutos on lisännyt kuivuutta Afrikassa. Kuivuus heikentää satoja. Ruuan hinta on jo noussut, mikä heikentää köyhimpien mahdollisuutta ostaa riittävästi ravintoa.

Ruuan puute ja nälkä ovat panneet kansoja liikkeelle ennenkin.

Ja vielä yksi asia, joka valaa polttoainetta kansainvaelluksiin: Ihmissalakuljettajat.

Ovelat huijarit saavat hätää kärsivät ihmiset uskomaan, mihin kannattaa mennä. Sosiaalinen media ja nykyaikaiset viestintävälineet ovat oivallinen väline viidakkorummun paukuttamiseen.

Suomeen tuli syksyllä lyhyessä ajassa tuhansia irakilaisia. Näiden kertomuksissa toistui, mitä kaikkea hyvää matkaa kaupitelleet salakuljettajat olivat heille Suomessa luvanneet: työtä ja hyvää toimeentuloa.

Ihmissalakuljettajan bisnes tuottaa sitä paremmin, mitä syvemmälle väärät tiedot leviävät.

Presidentti Sauli Niinistön toi äskettäin esiin, mikä merkitys on sanalla "asylum". Asylum tarkoittaa turvapaikkaa. Sana takaa, että pääsee rajan yli Eurooppaan ilman normaaliin rajanylitykseen tarvittavia asiapapereita.

Yksi houkutin tulla Eurooppaan on laittomasti toimivien salakuljettajien tehokas työ.

Kaikkien vainottujen, pelossa elävien ja nälkää näkevien vanavedessä Eurooppaan tulee myös niitä, jotka etsivät parempaa elämää.

Yleensä pakolaisiksi ja turvapaikanhakijoiksi hakeutumisen taustalla on sekoitus kaikkea edellistä. Jokaisesta pakolaisesta voi sanoa, että toiveena on parempi elämä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.