Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi varautuu poikkeukselliseen kesään: Ensimmäinen kesä, kun Suomessa on näin paljon turvapaikanhakijoita

Turvapaikanhakijat: Poliisi valmistautuu myös kantasuomalaisten reaktioihin.

Suomessa ei ole ollut koskaan aikaisemmin kesäkaudella yhtä paljon turvapaikanhakijoita tai turvapaikkapäätöksen juuri saaneita kuin on tänä vuonna. Yhtälön tulenarkuutta lisää se, että ilmapiiri on kiristynyt ja kielteinen suhtautuminen tulijoihin kasvanut.

Sisäministeri Petteri Orpon mukaan (kok.) poikkeukselliseen kevät- ja kesäaikaan on jo varauduttu monin eri tavoin.

– Poliisin kanssa on käyty varautumiskeskusteluita jo usean kuukauden ajan tiedostaen hyvin tulevaan kevääseen liittyvät ongelmat. Lisäksi on tehty ennaltaehkäisevää työtä niin, että turvapaikanhakijoille on kerrottu suomalaisesta lainsäädännöstä ja osoitettu se, että joutuu vastuuseen, kun Suomessa tekee jotain väärää. Uskon, että tietämys siellä on lisääntynyt, Orpo sanoo.

Hän laskee samaan ennaltaehkäisevään kokonaisuuteen myös sen, kun kantasuomalaisille yritetään kertoa, ettei vastakkainasettelu ole kenenkään etu.

– Kaikella tällä pyritään ennaltaehkäisemään asioita, mutta poliisi tekee konkreettisia suunnitelmia, miten sen toiminnalla pyritään ennaltaehkäisemään tilanteita, kun tulee kevät ja riskit kohtaamisille ja häiriökäyttäytymiselle lisääntyvät, Orpo sanoo.

PoliisitarkastajaMarko Savolainen vahvistaa, että poliisissa tiedostetaan kevään tuovan lisää riskejä mukanaan.

– Seksuaalinen ahdistelu on varmaan keväällä käsillä. Poliisi pyrkii puuttumaan asiaan ensinnäkin sillä, että pyytää ihmisiä ilmoittamaan tapahtuneista. Jos esimerkiksi uimarannalla tai muualla aiheutuu häiriöitä turvapaikanhakijoista, siitä pitää heti ilmoittaa poliisille, että asiaan päästään kiinni, Savolainen muistuttaa.

Hän pelkää, että vastakkainasettelu kärjistyy kevään ja kesän aikana entisestään, jos seksuaalista ahdistelua ilmenee. Poliisi onkin varautunut myös kantasuomalaisten aiempaa rajumpiin reaktioihin.

– Tilanne voi äkkiä kääntyä niin päin, että poliisi joutuu ehkä suojaamaan enemmänkin turvapaikanhakijoita kuin suomalaisia.

– Tiedämme, että esimerkiksi erilaisten katupartioiden toiminta voi aktivoitua kielteiseen suuntaan, mikäli kevään ja kesän aikana tulee seksuaalirikoksia.

Poliisihallituksessa työskentelevän Savolaisen vastuulla on poliisin kenttätyön, kuten hälytyspartiotoiminnan ohjaaminen ja valvominen. Hän muistuttaa, että poliisi toimii tulevan kesäkauden yhtä kapeilla resursseilla kuin edellisinäkin kesinä.

Poliisihallituksessa seurataan päivittäin, millaisia hälytystehtäviä turvapaikanhakijatilanteeseen liittyy ja alkaako jollain alueella ilmetä erityisiä ongelmia. Kaikista poliisin hälytystehtävistä noin kaksi prosenttia liittyy turvapaikanhakijoihin.

– Turvapaikanhakijoiden kantasuomalaisiin kohdistamat rikokset ovat olleet enimmäkseen näpistyksiä ja varkauksia. Pahoinpitelyt ovat lähinnä liittyneet turvapaikanhakijoiden keskinäisiin välienselvittelyihin, Savolainen muistuttaa.

Paljon julkisuutta saaneen katupartioinnin rajoittamiseen ei ole ministerin mukaan valmisteilla uutta lainsäädäntöä.

– Mutta asia on harkinnassa ja seurannassa. Jos jotain lainvastaista tapahtuu, siihen tullaan puuttumaan voimakkaasti, Orpo sanoo.

Savolaisen mukaan katupartiot ovat pysyneet erossa ongelmista.

– Ottamatta kantaa, ovatko ne suositeltavia vai eivät, katupartioon osallistuvat järjestöt ovat ainakin toistaiseksi toimineet kurinalaisesti eikä juttuja pahoinpitelyistä tai vastaavista ole tullut esitutkintaan.

Savolainen muistuttaa, että pelkkä rasistinen ja syrjivä retoriikka on pitkällä tähtäimellä todella vaarallista, koska se luo osaltaan pohjaa maahanmuuttajien radikalisoitumiselle.

Suomeen tuli viime vuonna noin 32 500 turvapaikanhakijaa.

Maahanmuuttoviraston mukaan ensimmäistä käsittelyä odottavia turvapaikkahakemuksia on tällä hetkellä jonossa vajaat 24 000. Päätöksiä on tehty tämän vuoden aikana yli 5 000.

Jono on lyhenee vauhdilla, koska hakemusten käsittelytahti nousee kevään aikana 1 000:een viikossa. Uusia turvapaikanhakijoita on tullut tänä vuonna ensin reilun 200 henkilön viikkotahtia, mutta tässä kuussa jo pari kertaa alle sadan henkilön viikkotahtia.

Maahanmuuttovirasto arvio saavansa viime syksynä saapuneiden turvapaikanhakijoiden hakemukset käsiteltyä kesän loppuun mennessä.