Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapset odottavat aikuisen miehen seuraa: mieskaverin tehtävä ei ole korjata perheen ongelmia

Juha Antikainen ja hänen kymmenvuotias kaverinsa tykkäävät tehdä yhdessä ihan tavallisia asioita. Käydä kalassa, potkimassa palloa tai vaikka korjailemassa polkupyörää. Viikonloppuna pojan kanssa olisi tarkoitus lähteä uistelemaan.

– Minulla on tämän kaverin kanssa sinänsä mukainen tilanne, että siedetään molemmat hiljaisuutta melko hyvin. Ei tarvitse koko ajan olla menemässä tai tekemässä suunnitelmaa, Antikainen toteaa.

Antikainen on toiminut jo puolentoista vuoden ajan mieskaveritoiminnassa Kuopion ensikotiyhdistyksen kautta. Mieskaveritoiminta on vapaaehtoistoimintaa, jonka tarkoituksena on antaa lapselle mahdollisuus tutustua aikuisen miehen arkeen ja elämään.

Toiminta on suunnattu sellaisille lapsille, joiden perheessä ei ole aikuista miestä.

– Julkisen sektorin organisoimassa toiminnassa on aina jokin ongelma, jota pyritään lieventämään tai poistamaan. Mieskaveritoiminnassa mukana olevissa perheissä ei ole mitään vajausta tai puutetta, jota pitäisi paikata, Antikainen huomauttaa.

Kuopion ensikotiyhdistyksen vapaaehtoiskoordinaattori Anni Tarkiaisen mukaan mieskaveriksi kelpaa turvallinen ja luotettava tavallinen mies. Vapaaehtoiset osallistuvat toimintaan perehdyttävälle mieskaverikurssille. Heidän rikostaustansa tarkistetaan kurssin aikana ja jokainen haastatellaan henkilökohtaisesti kurssin loputtua. Kaverin etsintä käynnistyy vasta haastattelun jälkeen.

– Mitään tietyn tyyppistä miehen mallia ei ole olemassa, mutta tietysti pitää olla aikaa tavata lasta pari kertaa kuukaudessa, Tarkiainen huomauttaa.

Pohjois-Savossa oli viime vuonna yhteensä 4 116 yksinhuoltajaperhettä, joissa ainut vanhempi on äiti. Koko maassa vastaava luku on 103 972 perhettä.

Mieskaveria itselleen odottavia lapsia on tällä hetkellä enemmän kuin tehtävään tarjokkaita.

– Mieskavereille on tarvetta, mutta mukaan mahtuu myös pikkukavereita. Kaveriksi ei nosteta jonosta ensimmäistä, vaan sopivimmat kaverit etsitään tapauskohtaisesti.