Opetuksen hinta per oppilas on Kuopiossa korkea

Kustannustasoon vaikuttavat etenkin kiinteistö-, ruoka- ja kuljetusmenot.

Karttulan Kissakuusen koulun seiskaluokkalaiset Eetu Granander ja Kaapo Huttunen. Matias Honkamaa

Marita Tiihonen

Kuopion lukio- ja perusopetuksen kokonaiskustannukset ovat vertailukaupunkien joukossa kalleimmasta päästä.

Viime vuonna perusopetus maksoi Kuopiossa 9384 euroa per oppilas, kun esimerkiksi Lahdessa oppilaskohtainen hinta oli 1726 euroa vähemmän.

Lukio-opetus maksoi Kuopiossa 7549 euroa oppilasta kohti, mutta esimerkiksi Joensuu selvisi samasta 1152 euroa halvemmalla.

Varsinaisen opetuksen kustannukset ovat Kuopiossa kuitenkin keskiarvoa lähellä; perusopetuksessa hieman keskimääräistä edullisemmatkin.

– Oppilaskohtaista hintaa nostavat Kuopiossa muut kustannukset kuten koulukuljetukset, kiinteistömenot ja ruokailu. Näiden suhteellinen osuus kuluista on noussut ja ne ovat meillä kalliita. Ytimen eli opetuksen osalta olemme ihan linjassa, sanoo Kuopion opetusjohtaja Leena Auvinen.

Muut kustannukset ovat kuluja, joihin opetustoimi ei voi vaikuttaa.

– Ne ovat kaupunkitasoisia linjauksia. Toki keinoja hintoihin vaikuttamiseen on etsitty.

Edelliseen vuoteen verrattuna kokonaismenoissa on ollut pientä nousua, minkä Auvinen uskoo jatkuvan tulevina vuosina.

Opetusjohtaja luottaa siihen, että varsinaisen opetuksen määrärahat turvataan Kuopiossa jatkossakin, vaikka kokonaiskustannukset nousevat.

– Uskon, että meidän päättäjät ovat perillä tästä kulurakenteesta.

Kokonaiskustannuksiin vaikuttaa Kuopiossa oleellisesti kaupungin laajuus ja sen myötä kouluverkon rakenne.

– Meillä on laajat maaseutualueet, mikä lisää koulukuljetusten määrää. Mitä tiiviimpi kaupunkirakenne sitä edullisemmin opetuspalvelut voidaan järjestää, muistuttaa Auvinen.

Myös kuntaliitokset nostavat Kuopiossa opetuksen järjestämisen kuluja; Maaninka tuli 2015 ja Juankoski tulee 2017.

Opetustoimen talousjohtaja Raija Heinonen uskoo, että esimerkiksi lukio-opetuksen hinnan suurta eroa Joensuun ja Kuopion välillä selittää lukioverkko.

– Meillä on myös pieni Nilsiän lukio, jonka lisäksi tulee Juankosken lukio ensi vuonna. Pienet yksiköt nostavat oppilaskohtaista hintaa.

Kiinteistökustannukset perustuvat kaupungin Tilakeskuksen perimiin sisäisiin vuokriin. Kaupungeilla on erilaisia malleja, joten hintoja on todellisuudessa vaikea vertailla.

– Yleiskorotukset ovat olleet meillä aika pieniä, eikä tälle vuodelle tullut korotusta lainkaan, kertoo Heinonen.

Paljon riippuu siitä, miten kaupungit investoivat koulurakennuksiin. Parhaillaan Kuopio rakennuttaa kahta uutta koulua, Jynkkää ja Karttulaa. Myös Hatsalan koulun ruokalan laajennus on tekeillä.

– Kuopiossa on viime vuosina tehty paljon, peruskorjattu ja rakennettu. Totta kai se näkyy opetuksen kiinteistökustannuksissa. Mutta onhan positiivista, että kaupunki haluaa investoida kouluihin. Se on käyttäjien etu, muistuttaa Heinonen.

Oppilasruokailu on Kuopiossa vertailukaupungeista toiseksi kalleinta. Kustannustaso vaihtelee kunnittain riippuen siitä, millainen tuottaja ruokahuollolla on.

– Meille tuli viime vuonna 2,5 prosentin ateriapalvelukorotukset. Kaupungin omistajaohjausyksikkö on tehnyt liikelaitoskuntayhtymä Servican kanssa ostopalvelusopimuksen, jossa hinta on määritelty.

Sen sijaan hallinnon kustannukset Kuopiossa ovat muihin verrattuna matalat.

Kouluverkoston tiivistäminen olisi keino opetuksen kokonaishinnan hallintaan. Perusopetuksessa Kuopiossa paine on päinvastoin lisätä koulujen määrää.

Sen sijaan ajatus lukioverkon tiivistämiseksi entisestään ei ole muuttunut.

– Kahden kampuksen mallia ei ole haudattu, mutta aikataulua en uskalla vielä arvailla, sanoo Auvinen.

Kommentoi

Mainos: Navigaattori / Kuopion kaupunki

Uutta suuntaa työuralle Navigaattorista

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut