Luomutuotanto on kovassa kasvussa Pohjois-Savossa

Pohjois-Savon mansikasta vain prosentti on luomulla. Tarja Tikkanen

Kari-Pekka Issakainen

Luomutuotanto on lisääntynyt Pohjois-Savossa tasaiseen tahtiin viime vuosien aikana. Tänä vuonna luomupeltoalan ennakoidaan nousevan yli 16 000 hehtaariin, mikä on jo lähes 11 prosenttia maakunnan viljelyalasta.

Pohjois-Savossa toimii noin 350 luomutilaa, joista luomukotieläimiä on lähes sadalla tilalla.

MTK Pohjois-Savon toiminnanjohtajan Jari Kauhasen mukaan luomu on nykyaikainen ja kannattava tapa tuottaa ruokaa.

– Luomu on monessa mielessä taloudellisesti varsin kilpailukykyinen tuotantomuoto, ja sen hyviä puolia soisi enemmänkin hyödynnettävän tavanomaisella puolella. Etenkin investoiville tiloille luomu on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto, sillä sen kannattavuus on tavanomaista parempi, Kauhanen toteaa tiedotteessa.

Maakunnan luomualasta suurin osa on nurmea. Toiseksi eniten viljellään kauraa. Luomukotieläintiloista suurin osa on nautatiloja. Lisäksi tuotetaan jonkin verran lampaanlihaa, sianlihaa ja kananmunia. Luomumaidontuotannon kasvulle olisi maakunnassa hyvät mahdollisuudet.

Kauhasen mukaan luomutuotantoa kohtaan olevat ennakkoluulot ovat hälvenemässä.

– Monet tavanomaiset marjanviljelijät ovat ottaneet käyttöön luomun menetelmiä.

Luomuvihannesten ja -kasvisten tuotanto on maakunnassa vielä melko vähäistä. Myös luomumarjantuotanto on vasta alussa, vaikka muutamia luomumarjatiloja on tulossa muutamia. Esimerkiksi maakunnan koko mansikka-alasta vain prosentti on luomulla.

Luomumarjatuotannon osalta kasvulle olisi reippaasti tilaa, sillä alan teollisuudella on jatkuvasti pulaa luomumarjoista.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut