Kuopion ex-päättäjä Perttu Nousiainen Nuorisosäätiökohun ytimessä

Ylen mukaan Nuorisosäätiöllä ollut vuosia vaiettuja kiinteistöbisneksiä, joita viranomaiset selvittävät.

Perttu Nousiainen oli Runnin kylpylän yrittäjänä kaksi vuotta. Yritys teki tuntuvat tappiot. Aiemmin hän toimi Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Katja Kaikkonen

Kari-Pekka Issakainen, Jukka Patrakka, STT

Keskustataustaisesta Nuorisosäätiöstä on alettu tehdä kovan rahan rakennuttajaa, vaikka sen tarkoitus on edistää nuorten edullista asumista, Yle kertoo selvityksessään.

Kohun keskellä on säätiön hallituksen puheenjohtaja, entinen keskustanuorten puheenjohtaja, Kuopion kaupunginhallituksen- ja valtuuston puheenjohtajana 2000-luvulla ollut Perttu Nousiainen (kesk.).

Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa hän sai 1 200 ääntä eikä tullut valituksi.

Nousiainen toimi Runnin Kylpylä Oy:n yrittäjänä kaksi vuotta. Kylpylä teki noin kahden miljoonan euron liikevaihdon vuonna 2014. Tappiota tuli 800 000 euroa ja edellisenä vuonna puolisen miljoonaa.

Säätiön viestinnästä kerrottiin, että Nousiainen vastaa vain sähköpostitse toimitettuihin kysymyksiin. Hän ei vastannut Savon Sanomienkeskiviikkona lähettämiin kysymyksiin, jotka koskivat säätiön nykyistä toimintaa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kommentoi Ylen uutista toteamalla, että on hyvä selvittää, jos jotakin selvitettävää on. Kaikkosen mukaan keskustalla ei puolueena ole asiassa roolia.

– Se on itsenäinen säätiö eikä ole sinänsä keskustan ohjailtavissa millään tavalla, Kaikkonen sanoi.

Kaikkonen oli takavuosina Nuorisosäätiön hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja, mutta erosi paikalta vaalirahakohun aikana. Hän sanoi, ettei tunne Ylen tänään uutisoimia asioita.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan säätiön toimivallan ulkopuolelle meneminen ei ole mikään rikos, ellei siinä aiheuteta vahinkoa säätiölle.

– Säätiön näkökulmasta näyttää käytettävissä olevan tiedon mukaan, ettei tässä syyllistytty mihinkään rangaistavaan menettelyyn. Ymmärrykseni mukaan säätiö on tässä enemmänkin hyötynyt, Tolvanen kertoi Savon Sanomille.

Hän myöntää, että säätiöiden säännöissä on monesti hyvin paljon tulkinnan varaa.

– Jos säätiö on perustettu joskus kauan sitten ja koko maailma ympärillä on sen jälkeen muuttunut, niin sääntöjä on pakko tulkita vähän luovemmin. Esimerkiksi testamenttivaroin perustetuissa säätiöissä vastaavia ongelmia on jatkuvasti.

Nuorisosäätiö aikoo Ylen mukaan kaksinkertaistaa asuntojensa määrän lähivuosina ja suunnittelee tuhansien kovan rahan asuntojen rakentamista kasvukeskuksiin. Markkinaehtoisia asuntoja valmistuu tai on jo valmistunut ainakin Lahteen, Hämeenlinnaan, Hyvinkäälle, Riihimäelle ja Tallinnaan. Koska niihin ei saada julkista tukea, niitä voi vuokrata millä hinnalla ja kenelle tahansa.

Säätiön varsinainen tarkoitus ei ole kuitenkaan tehdä voittoa vaan tukea nuorten itsenäistymistä sekä tehdä nuoriso- ja kasvatustyötä.

Säätiö on myös sijoittanut vuokralaisilta kerättyjä korjausvaroja vastoin viranomaisten ohjeita erittäin korkean riskin rahaston kautta aasialaisille osakemarkkinoille.

Analyytikko Ari Rajala pitää säätiön arvopaperisijoituksia poikkeuksellisina jopa liiketaloudellisin perustein toimivalle yhtiölle.

– Siellä on aika paljon riskipitoisia sijoituksia. Normaali yritys pyrkii sijoittamaan varojaan mahdollisimman riskittömästi, Rajala sanoi Ylelle.

Patentti- ja rekisterihallitus sekä Ara selvittävät nyt Nuorisosäätiön toimintaa.

Viranomaisia kiinnostaa myös kiinteistösijoitusyhtiö, joka on käynyt asuntokaupoilla samassa kohteessa Nuorisosäätiön kanssa. Yhtiön taustalla todellisina vallankäyttäjinä ovat Nuorisosäätiön toimitusjohtaja Aki Haaro ja Nousiainen.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut